Sreda, 19.02.2014.

14:06

OEBS: Zaštitite novinare u Ukrajini

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović poziva vlasti Ukrajine da novinarima osigura bezbednost. Noćas u nasilju u Kijevu ubijen ukrajinski novinar.

Izvor: Beta

Default images

Reč je o novinaru ukrajinskog dnevnika Vesti Vjačeslav Veremij.

"Bila sam veoma tužna kada sam saznala da je Veremij ubijen kasno sinoć, moje iskreno saučešće njegovoj porodici i kolegama", rekla je Dunja Mijatović i dodala da je "Veremijeva smrt najgori čin nasilja koje trpe pripadnici medija od početka protesta, decembra prošle godine".

"Bezbednost novinara mora biti osigurana, posebno tokom nemira", poručila je predstavnica OEBS-a.

U noćašnjim sukobima policije i demonstranata u Kijevu ubijeno je 25 osoba, a više stotina povredjeno uključujući i 27 novinara. Prema medijskim izveštajima, Veremij, pogodjen metkom u grudi, umro je u bolnici.

"Nema izgovora da se odmah ne deluje. Ponovo pozivam vlasti da se uzdrže od uzimanja pripadnika medija za mete i da osiguraju novinarima bezbednost. Zdrav razum i savest moraju prevagnuti, mediji nisu teroristi i nisu krivi za postojeću krizu", rekla je Dunja Mijatović.

OEBS na sajtu dodaje da se savetnik Dunje Mijatović nalazi u Kijevu, a da će i ona narednih dana posetiti Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: