Četvrtak, 19.12.2013.

11:05

Blokiran put do zgrade EU

Na hiljade demonstranata blokirali su saobraćaj oko mesta održavanja samita EU u Briselu da bi izrazili protest zbog tema o kojima će se razgovarati.

Izvor: Beta, AFP

Default images

Samo nekoliko sati pre početka samita, demonstranti su traktorima i balama sena zaprečili ulaz na glavni put koji vodi do sedišta EU u Briselu, i to tokom jutarnjeg saobraćajnog špica.

Po podacima organizatora protesta, na ulicama Brisela je više hiljada demonstranata. Oni su se okupili na poziv Alijanse D19-20, koju čini
pedesetak građanskih i sindikalnih, uglavnom belgijskih organizacija.

"Udruženi sindikati, radnici, mladi, potrošači, feministkinje, seljaci, zaključili su da je ovaj samit ilegalan zato što je u službi banaka, multinacionalnih kompanija i naoružavanja", rekao je generalni sekretar sinidkata CNE Felipe Vankeirsbilk.

Bruno Dižardan iz sindikata CNE rekao je da demonstranti žele "Evropu za narod, Evropu koja poštuje radnike i omogućuje svim radnicima u Evropi da imaju pristojne uslove rada", javio je AP.

Oni takođe protestuju zbog planova o trans-atlantskom trgovinskom sporazumu.

Ekonomska kriza je jedna od tema samita, kao i pitanja koja idu od odbrane i bankarstva do odnosa sa Ukrajinom i krize u Centralnoafričkoj Republici, navodi američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: