Ponedeljak, 26.11.2012.

07:46

File: Hrvatska na dobrom putu

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao u Zagrebu da zemlje regiona koje teže ulasku u EU mogu da ostvare evropske ambicije koristeći hrvatsko iskustvo

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

File je u Zagrebu gde sa najvišim hrvatskim zvaničnicima razgovara o završetku priprema za punopravno članstvo u EU. On je poručio da se nada da će zemlje zapadnog Balkana iskoristit pozitivan zamah koji će biti nastati ulaskom Hrvatske u Uniju, 1. jula 2013.

Posle razgovora sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem File je ocenio da je Hrvatska na dobrom putu i da je uveren u njenu predanost
rešavanju preostalih pitanja iz poslednjeg izveštaja Evropske komisije, prenosi agencija Hina.

"Mislim da je Hrvatska na dobrom putu. Vrlo sam uveren u predanost Hrvatske tome da se posveti preostalim pitanjima koja smo naglasili u
poslednjem Sveobuhvatnom izveštaju o monitoringu", rekao je evropski komesar.

Josipović je novinarima preneo da je s Fileom razgovarao o pristupanju Hrvatske Uniji, o zadacima koje treba ds ispuni do ulaska u članstvo, kao i o stanju u regionu i potrebi da se stvori jedna dobra atmosfera.

"Zajednički interes i evropski i hrvatski i celog regiona jeste zalaganje za mir, saradnju i evropejstvo", istakao je Josipović.

File, koji u Zagrebu s najvišim hrvatskim zvaničnicima razgovara o završetku priprema za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, izrazio je uverenje da će zemlje članice EU okončati ratifikacioni proces do 1. jula.

Sastanak sa Josipovićem File je ocenio kao vrlo dobar dodajući da se razgovaralo se i o tome kako da se obezbedi da se uspeh Hrvatske nastavi i nakon njenog ulaska u EU.

"Do posete dolazi nekoliko nedelja nakon što je Komisija objavila sveobuhvatan izveštaj o monitoringu u kojem je ocenila posao koji je Hrvatska učinila u svojim pripremama za članstvo u EU i identifikovala područja u kojima su potrebni dodatni napori u sledećih nekoliko meseci", prenosi agencija Hina. Evropski komesar za proširenje u susretu s predsednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom izrazio je uverenje da će Hrvatska ulaskom u Uniju jačati položaj u regionu.

Ocenio je i da postoji interes za ispunjavanje 10 tačaka iz izveštaja o monitoringu od oktobra i želja da se on izvrši u planiranim rokovima.

"Osim o pripremama vezanim uz ulazak u EU mi smo razgovarali i o poluzi koju će Hrvatska imati u regionu nakon ulaska", rekao je File, dodajući da će Hrvatska pomoći svojim susedima da želju o pristupanju Uniji pretvore u realnost.

Leko je izrazio obostrano slaganja da Hrvatska napreduje u ispunjavanju obaveza i da je svesna da proces prilagođavanja evropskim standardima nije završen i da neće biti završen ulaskom u EU. To je stalan i trajan posao, rekao je Leko i izveštaj o monitoringu ocenio realnim i prijateljskim.

"Verujemo da će naše ispunjavanje obaveza biti prepoznato jer smo dobili ratifikaciju od 19 i nadamo se da će i h i preostalih osam to učiniti", rekao je, ističući da je Hrvatska verodotojna u ispunjavanju uslova i da će 1. jula postati članica EU.

Naglasio je da će zemlja biti masimalno predana u ispunjavanju svih kriterijuma iz poglavlja koje treba izvršiti do ulaska u članstvo.

"Hrvatska je spremna koristiti saradnju u regionu za prenošenje iskustava koje smo imali u procesu pregovora", rekao je Leko.

Tokom posete Zagrebu, File se sastao s predsednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem, vicepremijerkom i šeficom diplomatije Vesnom Pusić i vicepremijerom za unutrašnju, spoljnu i evropsku politiku Nevenom Mimicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: