Petak, 05.10.2012.

17:00

Najbolji zakonski tekst o amnestiji

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da usvajanje zakona o amenstiji ne znači da će se svih 3.600 osuđenika obuhvaćenih amnestijom naći na slobodi.

Izvor: Tanjug

Default images

On je pohvalio napravljeni predlog zakona i ocenio da je to do sada najbolji zakonski tekst o amnestiji. Selaković je, posle razgovora sa vršiocima funkcija predsednika sudova u Nišu, rekao da je situacija u srpskim zatvorima teška, jer je ukupni kapacitet nešto više od 7.000 zatvorenika, a u zatvorima se nalazi trenutno oko 11.000 pritvorenika i osuđenika.

"Oni koji su osuđeni na kaznu zatvora do tri meseca biće na slobodi, oni koji su osuđeni do šest meseci, njima će kazna biti umanjena za 50 odsto, a ostalim osuđenicima će kazna biti umanjena za četvrtinu", podsetio je Selaković u razgovoru sa novinarima.

On je ukazao da se amnestija ne odnosi na izvršioce teških krivičnih dela kao što su teška ubistva, polni kriminal, organizovani kriminal, davanje i primanje mita, terorizam ili na lica koja su osuđena za neovlašćenu proizvodnju i promet opojnih droga.

Amnestijom neće biti obuhvaćeni ni oni koji su tri puta pravosnažno osuđeni, a prvi put će se amnestija odnositi na lica starija od 70 godina.

Selaković je napomenuo da je nacrt tog zakona rađen od samog početka rada Ministarstva pravde i da nije u bilo kakvoj uzročnoj vezi sa navodnim najavama protesta u srpskim zatvorima.

On je, upitan o stradanju gardista a povodom godišnjice od tog događaja, rekao da je adresa za to pitanje Vrhovni kasacioni sud i republičko tužilaštvo.

"Ministar pravde ne treba da komentariše sudske odluke. Ako je ranije bilo političkih pritisaka i prepreka, one sada ne postoje. Nadležni organi treba da daju odgovore koje postavlja javnost", kazao je Selaković. Ministar Selaković je dodao i da će ministarstvo probleme pravosuđa rešavati na sistemski način, ali da najpre u kratkom roku treba otkloniti štetne posledice prethodne reforme.

Najavljujući novu Startegiju za reformu pravosuđa i novi akcioni plan, Selaković je rekao da će sudije i tužioci, kojima su usvojene žalbe, biti vraćene na posao, kao i da će konačan raspored dobiti sa usvajanjem nove mreže sudova u Srbiji.

Komentarišući negativan izveštaj Evropske komisije o stanju u srpskom pravosuđu, Selaković je rekao da se može uraditi puno kako bi to stanje bilo bolje.

Iz izveštaja možemo izvući uzroke, a možemo uočiti šta to treba lečiti, kazao je Selaković i primetio da imamo mnogo primera iz ranijeg perioda koji pokazuju kako ne treba raditi.

On je rekao da će se u narednom periodu raditi na nezavisnosti sudija i sudova, njihovoj nepristrasnosti, kao i na efikasnijem radu sudske administracije, jačanjem Vrhovnog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca kao tela koja su garanti nezavisnosti i nepristrasnosti.

"Ukoliko nisu dobri zakoni, menjaćemo zakone", kazao je Selaković novinarima posle razgovora sa vršiocima funkcija predsednika sudova u Nišu.

Selaković je istakao da su sva pitanja "na stolu" tokom izrade nove strategije, tako da postoji šansa da se u strategiji nađu i pitanja sastava i promene postupka u izboru članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

O tome treba najbolji i adekvatan odgovor da daje velika radna grupa koja radi na izradi tog dokumenta, napomenuo je ministar. Selaković je rekao da je sa kolegama u inostranstvu razgovarao o tim pitanjima, kao i da je rezultat tih razgovora da ne treba menjati proceduru izbora i sprovoditi izbor po njima ukoliko ta pravila nisu važila u vreme izbora postojećih članova.

To je diskutabilno sa stanovišta demokratskog izbora i ako se vrši novi izbor treba ga vršiti po postojećem zakonu, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: