Sutra protest protiv Papadimosa

Sindikat grčkih javnih službenika najavio je za sutra tročasovni štrajk - prvi protest protiv nove koalicione vlade premijera Lukasa Papadimosa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2011.

21:57

Default images

"Naša borba će se nastaviti sve dok socijalni problemi postoje i eskaliraju, sve dok i dalje vidimo da se ljudi otpuštaju u javnim službama, smanjuju prihodi, podižu porezi i prodaje javna imovina", rekao je zamenik vodje sindikata javnih službenika Ilias Vretakos.

Papadimos, koji je izabran prošle nedelje, rekao je danas u parlamentu da je odlučan da zemlju zadrži u evrozoni.

On je rekao da će deficit ove godine dostići devet odsto što je više od ranije projektovanog, ali je obećao brže sprovodjenje
strukturnih reformi, uključujući liberalizaciju propisa o tržištu i efikasniji javni sektor.

Većina Grka izgleda da je odahnula posle formiranja nove vlade koja bi trebalo da odobri medjunarodni paket pomoći od 130 milijardi evra
koji je predložila Evropska unija povrh ranije odobrene pomoći od 110 milijardi evra. Uslov za pomoć su oštrije mere štednje.

Oko 73 odsto Grka podržava Papadimosa, dok 78 odsto podržava koaliconu vladu iza koje stoje dve najveće partije, do sada vladajući socijalistički PASOK i opozicioni konzervativci iz Nove demokratije, pokazala je u nedelju sprovedena anketa.

Medjutim samo 26 odsto ispitanih očekuje da će vodeće stranke podržavati prelaznu vladu, dok 56 odsto strahuje da će se stranke
usredsrediti na kampanju za februarske izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: