Utorak, 31.05.2011.

12:19

Napredak u borbi protiv rasizma

Komisija za borbu protiv rasizma Saveta Evrope ocenila da je Srbija ostvarila izvestan napredak na ovom polju, ali da ostaju neka zabrinjavajuća pitanja.

Izvor: Tanjug

Default images

Srbiji, prema izveštaju Komisije, nedostaju Zakon o crkvi i verskim zajednicama i sudska praksa u kojoj su tretirani rasistički zločini.

U izveštaju koji je danas objavljen, Srbija se pohvaljuje za usvajanje Zakona protiv diskriminacije i uspostavljanja funkcije komesara za zaštitu jednakosti, kao i za usvajanje strategije za poboljšanje statusa Roma.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koje je uspostavljeno 2008, zaduženo je za koordinaciju i nadzor akcionog plana usvojenog u okviru ove strategije, kao i za sprovođenje zakona protiv diskriminacije", navodi se u izveštaju.

S druge strane, zakon o crkvi i verskim zajednicama i dalje pravi diskriminaciju između "tradicionalnih" i "netradicionalnih" crkava i verskih zajednica, ocenjuje se u izveštaju.

"Štaviše, ranije priznate manjinske verske zajednice moraju ponovo da se registruju, za šta je procedura ocenjena kao invazivna i teška", navela je Komisija za brobu protiv rasizma.

Takođe, sudska praksa vezana za rasističke zločine je "problematična", a malo je ovakvih slučajeva koji su izvedeni pred sud i kazne za njih su obično niske, uglavnom se sastoje iz malih novčanih kazni.

Prema izveštaju, Romi se i dalje suočavaju sa visokim nivoom nezaposlenosti, diskriminacijom u obrazovanju i životnim uslovima koji su ispod proseka.

Komisija je u izveštaju iznela niz preporuka srpskim vlastima za poboljšanje ove situacije, među kojima se tri smatraju prioritetnim i čije će sprovođenje biti predmet revizije za dve godine.

Radi se o jačanju institucije komesara za zaštitu jednakosti, kojem se moraju obezbediti ljudski i finansijski resursi neophodni za
normalno funkcionisanje, jačanju obuke sudstva za vođenje slučajeva rasizma i rasne diskriminacije i preduzimanju hitnih mera kojima bi se obezbedilo da svi Romi, Aškalije i Egipćani dobiju lična dokumenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: