Veliki broj žalbi Strazburu

Srbija na osmom mestu po broju žalbi Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Izvor: B92

Petak, 30.04.2010.

16:30

Default images

Po broju predstavki građana koji se žale na pravosnažne odluke državnih odrgana, Srbija zauzima osmo mesto pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, rečeno je na konferenciji "Republika Srbija pred Evropskim sudom za ljudska prava u periodu mart 2009-mart 2010. godine".

Prema podacima od 2009. godine, Srbija ima 3 200 predstavki pred sudom u Strazburu, što joj donosi osmu poziciju u Evropi od 47 država, precizirao je zastupnik Srbije pred tim sudom Slavoljub Carić.

"To ukazuje da postoje izvesni sistemski problemi pre svega vezani za neizvršavanje presuda i dugo trajanje postupaka, ali i da građani imaju veliko poverenje u međunarodne sudske institucije", ocenio je Carić i dodao da je taj sud do danas po predstavkama građana Srbije doneo 45 presuda.

On je naveo da je ohrabrujuće to što Evropski sud za ljudska prava još nijednom nije utvrdio povredu prava na život, zabranu mučenja i diskriminacije, iako je i to isticano pred sudom.

Carić je ukazao i da je od 2004. godine, kada je Srbija ratifikovala konvenciju, do danas doneto 45 presuda, kao i da je veliki broj njih izbegnut jer je sklopljeno poravnanje.

"Do 2009. godine doneto je 40 presuda, u 37 utvrđena je bar jedna povreda, dok država nije kriva u tri presude", rekao je Carić.

Prema njegovim rečima, tokom prošle godine su pristigla 82 predmeta, a od početka godine 40 predmeta.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić je ocenio da Sud za ljudska prava u Strazburu u očima građana Srbije ispravlja ono što država, njeni organi, nisu uradili ili su uradili na način za koji građani smatraju da su oštećeni.

On je ocenio da je dobra stvar to što se žalba pred Ustavnim sudom smatra merodavnim pravnim lekom.

"Ustavni sud pruža podjednaku zaštitu kao i sud u Strazburu i to pokazuje da Srbija ima sistem koji može da pruži merodavnu zaštitu ljudskih prava", rekao je Čiplić.

On je naveo da je dobra stvar i to što Srbija sve presude Suda za ljudska prava izvršava na predviđen način i u predviđenom roku.

"Srbija je pokazala onu vrstu napretka koja govori o zrelosti pre svega pravosudnih organa. Sve transformacije i reforme idu u pravcu da zaštite ljudska prava pred pravosudnim organima", rekao je Čiplić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: