Mesić: Dodik bi da razbije BiH

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je danas da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čini sve da razbije Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2009.

13:13

Default images

Komentarišući situaciju u BiH, Mesić je podsetio da trenutno u RS živi osam odsto Bošnjaka i Hrvata od nekadašnjih 48 odsto. "Dodik želi u takvim okolnostima da sprovede referendum o izdvajanju, što mi ne prihvatamo", rekao je Mesić novinarima prilikom posete Zadru.

Ocenio je da Beograd vodi neiskrenu politiku prema BiH, i da "u biti podržava političku opciju koja razara BiH, jer se ljubi s Dodikom i dočekuje ratnu zločinku Biljanu Plavšić".

Mesić se osvrnuo i na arbitražni sporazum o rešavanju graničnog spora sa Slovenijom i rekao da Hrvatska treba i dalje da ostane granična zemlja sa Italijom, dok Sloveniji treba omogućiti "slobodnu plovidbu kroz naše more".

Ponovio je da je najvažnije u sporazumu da se granica utvrđuje na bazi međunarodnog prava.

Mesić je rekao da bi Hrvatska ostala bez 64 kvadratna kilometra mora ukoliko bi "prihvatila dodir Slovenije s otvorenim morem", a to bi značilo i gubitak veze s Italijom. U tom slučaju, kazao je Mesić, ne bi više vredeli Osimski sporazumi.

Predsednik Hrvatske je rekao da je strateški cilj Hrvatske da što pre postane članica Evropske unije.

Reagujući na Mesićeve ocene, Dodik je saopštio da bi predsednik Hrvatske trebalo svoju brigu da usredsredi na Hrvate u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: