SAD ne odobrava vize

SAD su uskratile vize za pristalice režima u Hondurasu kako bi izvršile pritisak na sadašnju vladu u Tegusigalpi i okončale tromesečnu političku krizu.

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2009.

20:58

Default images

Prema rečima portparola Stejt departmenta Čarsla Luoma-Overstrita, vize neće biti odobrene "izvesnom broju državljana Hondurasa" koji su pripadnici ili pristalice de fakto režima", javio je Rojters."Ovo pokazuje koliko ozbiljno američka vlada shvata potrebu da de fakto režim postigne dogovor sa predsednikom Zelajom kako bi se uspostavio demokratski poredak", rekao je on.

Levičarskog predsednika Zelaju svrgnula je vojska i proterala 28. juna ove godine. On se 21. septembra vratio u zemlju i sklonio u brazilsku ambasadu u prestonici, pošto je u Hondurasu izdat nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi za korupciju i kršenje ustava.

SAD je osudio vojni puč u toj centralnoameričkoj zemlji i uskratio vize za više diplomata i zvaničnika Hondurasa, kao i turističke vize za državljane te zemlje koji su u vezi sa sadašnjom vladom u Tegusigalpi.

Zelaja je pozvao Organizaciju američkih država da osudi sadašnjeg lidera Hondurasa Roberta Mikeletija, koga je postavio kongres te zemlje nakon vojnog puča.

On optužuje Mikeletija da namerno koči pregovore o razrešenju krize u kojima centralnu prepreku predstavlja pitanje da li Zelaja može da se vrati na vlast pre opštih izbora koji bi trebalo da se održe krajem novembra, piše britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: