Tadić: Neprekinuta nit nasilja

Borba protiv nasilja važnija je i od evropskih integracija poručio je predsednik Srbije Boris Tadić, odajući poštu Brisu Tatonu.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 01.10.2009.

00:51

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od nadležnih državnih institucija da najstrože kazne sve slučajeve nasilja. Borba protiv nasilja je prioritet i važnija je i od evropskih intergacija i svakog drugog pitanja u Srbiji danas jer nasilje konsekventno vodi u fašizam, rekao je Tadić. Francuska sekretarka za sport Rama Jad očekuje adekvatne kazne za odgovorne sa smrt Birsa Tatona.

Brisu Tatonu, na smrt pretučenom francuskom državljaninu, poštu je odao i predsednik Srbije Boris Tadić.

Na beogradskom Trgu Republike, gde građani u znak sećanja na Tatona polažu cveće i pale sveće, Tadić je rekao da će borba protiv nasilja biti najvažniji prioritet Srbije jer nasilje vodi u fašizam.

"Nasilje nas konsekventno vodi u fašizam. Nasilje je ideologija, a ne samo forma ponašanja u svakodnevnom životu. Države i narodi koji se ne suprotstavljaju nasilju na organizovan način upotrebom prava i zakona preuzimaju odgovornost za bujanje nasilja na vlastitom tlu", izjavio je Tadić. Od nadležnih državnih institucija, Tadić očekuje da najstrože kazne sve slučajeve nasilja, navodeci da važeći Ustav i zakoni stvaraju pretpostavku za borbu sa tim društvenim zlom.

Korene nasilja, predsednik vidi u 90-im godinama.

“Vidim neprekinutu nit između nasilja koje se dešavalo devedesetih zverskih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, podrske štrajkovima Jedinice za specijalne operacije, političkog jezika koji je proizvodio bes prema takozvanim izdajnicima i stalnog traganja za neprijateljima u društvu", naveo je on.
Božidar Ðeliæ i ministarka sporta Francuske Rama Jad (FoNet)
Državna sekretarka za sport Francuske Rama Jad i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić na Trgu Republike položili su venac i upalili sveće Brisu Tatonu u ime vlada dveju zemalja.

Rama Jad je rekla da su došli da se poklone senima Brisa Tatona na mestu na kojem su to učinili i mnogobrojni građani Srbije.

Ona je rekla da zna da je srpski narod gostoprimljiv i gostoljubiv, i da je veza srpskog i francuskog naroda veoma jaka, te da koliko god je monstruozan, ovaj zločin neće imati posledica na odnose dve države.

“Javno mnjenje u Franuskoj je sa žaljenjem, ali i veoma emotivno reagovalo na nasilje i smrt Brisa Tatona, ali Francuzi znaju da su srpske vlasti posvećene tome da svi počinioci tog zločina budu uhapšeni. Očekujem da kazna za počinioce bude primerena zločinu”, rekla je Rama Jad.

Da će država adekvatno regovati, poručio je i potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić.

"Srbija neće tolerisati netoleranciju, ni one koji žele da se sukobe sa drugima samo zato što su različiti. Srbija će u nedeljama i mesecima koji dolaze pokazati da je pravna država gde će

ekstremističke grupe biti zabranjene, a celo društvo će podržati napore državnih organa da se izgradi evropsko društvo”, rekao je on. Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je u razgovoru sa francuskom sekretarkom Ramom Jad da duboko žali zbog tragične smrti Brisa Tatona i poručila da će postupak protiv počinioca tog gnusnog zločina biti efikasno sproveden.

Ministarka Malović je navela da će preostala dva počinioca tog zločina biti privedena pravdi, kao i da očekuje da će, nakon sprovedenog istražnog postupka i suđenja, presuda u tom slučaju biti ubrzo izrečena, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Francuska ministarka Rama Jad razgovarala je sinoć sa ministrom policije Ivicom Dačićem, nakon čega je rekla da se nada da će svi osumnjičeni za ubistvo Brisa Tatona biti uhapšeni i osuđeni za taj zločin.

“Upoznala sam roditelje Brisa Tatona, to su vrlo ponosni i hrabri ljudi, nisu mislili da će u Francusku sina vratiti u kovčegu. Francuska tuguje zbog Tatona, a javnost je potresena zločinom”, rekla je francuska ministarka.

“Znamo da ništa neće vratiti Brisa Tatona, ali želimo da mu odamo počast. Ministar mi je rekao, a mi se nadamo, da će svi krivci biti uhapšeni, privedeni pravdi i osuđeni za ovaj strašan zločin”, očekuje Rama Jad.
(FoNet)
Ministar Dačić je podsetio da je za ubistvo Tatona uhapšeno deset osumnjičenih, a da se za dvojicom još traga.

“Sve ovo što se dešava biće jedna velika opomena da se što pre izbrišu posledice i onemogući vandalstvo, huliganstvo i kriminal koji se krije kroz različite navijačke grupe i razne druge ekstremističke organizacije, naša država će učiniti sve da se kazne počinioci ovog ubistva”, rekao je Dačić.

Predsednik Tadić je predložio gradskim vlastima da jednu ulicu u Beogradu nazovu po Brisu Tatonu, koji je preminuo 29. septembra u Urgentnom centru, pošto je teško povređen 17. septembra, kada je grupa huligana napala u centru grada francuske navijače neposredno pred početak utakmice Partizan - Tuluz.

Tadić: Obezbediti sigurnost

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od nadležnih državnih organa da preduzmu odlučne mere radi obezbeđivanja pune sigurnosti svih građana i imovine.

Država Srbija neće tolerisati nasilje huligana i kriminalaca, poručio je predsednik Tadić na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštila je pres služba predsednika.

Prema saopštenju, Tadić je sinoć sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je analizirana aktuelna bezbednosna situacija u zemlji.

Savet za nacionalnu bezbednost, čijom sednicom je predsedavao predsednik Tadić, usvojio je predlog mera za opštu bezbednost i naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstvu pravde da ih u najkraćem mogućem roku sprovedu u delo.

Savet za nacionalnu bezbednost zatražio je od MUP-a da, u cilju sprečavanja narušavanja javnog reda i mira, pojača prisustvo policije na javnim mestima na kojima su povišeni bezbednosni rizici.

Predstavnici Tuluza učestvovaće na suđenju

Predstavnici fudbalskog kluba Tuluz učestvovaće na suđenju protiv optuženih za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu.

Francuski klub je saopštio da je srpsko pravosuđe odobrilo Tuluzu da učestvuje u suđenju tako što će njegovi predstavnici svedočiti o karakteru ubijenog navijača.

"Fudbalski klub Tuluz imaće priliku da svedoči o primernom ponašanju Brisa, u duši pacifiste, o njegovoj darežljivosti i njegovom poštovanju sportskih vrednosti", navodi se u saopštenju kluba.

Galeriju fotografija u fezi sa ubistvom Brista Tatona možete videti ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: