"Moderno društvo preči cilj od EU"

Srbija mora da sprovede reforme ako želi da napreduje ka modernom društvu, što je bitnije nego samo članstvo u EU, izjavio ambasador Švedske Krister Bringeus.

Izvor: Beta, Danas

Subota, 05.09.2009.

01:49

Default images

"Nije toliko bitno članstvo, već put Srbije ka pristupanju Uniji, odnosno reforme koje će u svakom slučaju morati da sprovede ako želi da napreduje ka modernom društvu", rekao je Bringeus za vikend izdanje lista "Danas".

On je ocenio da bi se na Holandiju "moglo najviše uticati" da promeni stav kada je reč o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ukoliko bi Srbija uhapsila dva preostala haška begunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Nije tajna da je Holandija pod velikim pritiskom da promeni mišljenje, ali kako se čini, Holanđani su veoma tvrdoglavi", rekao je ambasador.

On je kazao da Švedska, kao predsedavajuća EU, ulaže napore "da postigne takozvani konsenzus u okviru Unije", dodajući istovremeno da je švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt "jasno stavio do znanja da smatra da Srbija u potpunosti sarađuje sa Tribunalom u Hagu".

Bringeus je izjavio da je uveren da postoji mogućnost da Srbija podnese kandidaturu za članstvo tokom predsedavanja Švedske EU, do kraja ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: