Četvrtak, 11.06.2009.

14:05

Ministar: Bez udara na standard

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević kaže da, i pored korekcije cene goriva, u narednim mesecima ne očekuje dodatne udare na standard potrošača.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Poskupljenje goriva je uslovno rečeno "viša sila na koju malo možemo da utičemo", a što se tiče ukupnog nivoa cena, on je od početka godine uglavnom bio stabilan, kazao je on novinarima u Privrednoj komori Beograda.

On je ukazao da je zbog korekcija akciza ipak došlo do pomeranja cena određenih prozivoda koji su vezani za akciznu politiku.

Cena goriva u Srbiji je od početka godine desetak puta povećavana, što je jednim delom posledica promene poreske politike, korekcije cene akciza, a drugim delom korekcija cena sirove nafte koja se po formuli pretače u cenu naftnih derivata na domaćem tržištu, objasnio je Milosavljević.

"Tačno je da je u ovom trenutku cena goriva u Srbiji nešto viša u odnosu na zemlje u regionu", kazao je Milosavljević i istakao da je u razgovoru sa kolegama iz tih zemalja dobio informacije da i oni planiraju ubrzo poskupljenje goriva.

"I njima je cena nafte na svetskim berzama input za formiranje cena goriva u njihovim zemljama", dodao je ministar Milosavljević.

Ministar Milosavljević je rekao da veruhe da će projekcija jednocifrene inflacije u Srbiji do kraja ove godine biti ostvarena, što bi bio značajan uspeh makroekonomske politike u jednoj teškoj godini.

“Većina investicija namenjena trgovini“

Ministar Milosavljević je izjavio danas i da 67 odsto ukupnih investicija u Beogradu odlazi na sektor trgovine.

"Beograd ima prirodne potencijale, kvalitetnu infrastrukturu, dobar geostrateški položaj, a uz viziju Strategije mogli bismo postati lider u oblasti trgovine", rekao je Milosavljević na prezentaciji Strategije i politike razvoja trgovine Beograda.

Ministar trgovine je kazao da je svaka strategija "mrtvo slovo na papiru ukoliko nema politike, mera i zakona koji je operacionalizuju".

Prema njegovim rečima zakoni iz oblasti trgovine biće usvojeni do kraja 2009. godine.

Autor Strategije i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Stipe Lovreta kazao je da Beograd može postati moderno tržište i lider trgovine u Jugoistočnoj Evropi.

Kako je ocenio, Beograd se do sada neplanski razvijao i "dosta zaostaje u odnosu na evropske gradove".

"Istočni delovi Beograda su potpuno zapostavljeni, a 14 od 17 opština nema nijedan hipermarket", istakao je Lovreta.

Prema njegovim rečima strategijom je predvidjeno da savet za planiranje i razvoj trgovine na čelu sa menadžerom za trgovinu, sprovodi strategiju razvoja, prati sektor trgovine, da izdaje dozvole za izgradnju velikih objekata i bavi se prostornim razvojem grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: