Zaoštravanje odnosa zbog Gruzije

Put do mira u Gruziji, navode analitičari, biće dugotrajan i može dovesti do zaoštravanja odnosa između Zapada i Rusije.

Izvor: B92

Subota, 16.08.2008.

00:23

Default images

Gosti emisije Uvećanje, Dušan Lazić iz Foruma za međunarodne odnose i dopsinik Bi-Bi-Sija za jugoistočnu Evropu Boris Varga, kažu da je veoma teško oceniti u kom će se pravcu razvijati situacija u Gruziji, s obzirom da su u igri politički interesi velikih zemalja - SAD i Rusije.

"Mislim da treba vrlo jasno reći da je zaista nedozvoljivo da se trupe Rusije danas nalaze na jednoj trećini teritorije Gruzije. Svidelo se to nekome ili ne, Gruzija je nazavisna zemlja, članica Ujedinjenih Nacija", rekao je Dušan Lazić.

On dodaje da "to znači stvaranje jedne nepovoljne klime između svetskih partnera koji, između ostalog, drže i ogromne količine naoružanja, i to ne samo klasičnog, nego i nuklearnog".

Boris Varga smatra da će se najviše raspravljati o mirovnoj situaciji.

"Da se situacija vrati na stanje od pre 7. avgusta, posle toga će se mnogo govoriti, Rusija već počinje da priča, o budućem statusu, a moguće je razvoj u nekoliko smerova. Jedan je da oni stvarno priznaju nezavisnost, a drugi da to ostane duže vreme zamrznut konflikt kojim bi oni još imali uticaj u Gruziji i usmeravali njihovu politiku", rekao je Varga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: