Orkan stigao u Rumuniju

Najmanje 44 osobe poginule u nevremenu koje je pogodilo severozapadnu Evropu. Orkan stigao u Rumuniju, vetar se u Srbiji neće osetiti.

Izvor: B92, Beta

Petak, 19.01.2007.

08:00

Default images

Najteže je bila pogođena Velika Britanija, gde je u naletima vetra brzine preko 160 kilometara na sat poginulo 13 osoba. U Nemačkoj je poginulo 11 osoba, šest u Holandiji, po tri osobe u Češkoj i Francuskoj, dve u Belgiji i šest osoba u Poljskoj. Orkan "Kiril" se juče sa severozapada zemlje proširio po celoj Nemačkoj, dostigavši jačinu od 191 kilometara na čas.

Orkan koji je u protekla dva dana odneo više od 40 žrtava u zapadnoj i srednjoj Evropi, zahvatio je danas Rumuniju, posebno severna područja te zemlje, zatim Transilvaniju i zonu Crnog mora.

Orkanski vetrovi duvaju brzinom 60, pa i do 140 kilometara na čas, posebno u Karpatima i na severu Rumunije.

Vetar je iščupao stotine stabala, koja su blokirala saobraćaj i pokidala električnu mrežu. Oko 300 opština ostalo je bez struje, a uništen je i veliki broj vozila na koja su stabla pala.

U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj, u orkanu s naletima vetra od čak 216 kilometara na sat, poginulo je 11 osoba.

Vetar je u Poljskoj odneo živote šest osoba, povređene su 33 osobe, a bilans verovatno nije konačan, saopštio je danas portparol MUP-a Poljske Vitold Lisicki. Oluja je nanela veliku štetu na 600 imanja, oko milion Poljaka ostalo je bez struje jer je vetar pokidao vodove električne mreže.

Drumski i železnički saobraćaj je u haosu uglavnom u južnoj i centralnoj Poljskoj, jer je popadalo drveće zakrčilo saobraćajnice.

Slovačku je, za razliku od Poljske i Češke, "Kiril" zahvatio znatno slabije, ali i tamo je odneo jednu žrtvu, pošto se blizu mesta Martin u potoku udavio čovek.

U Češkoj je orkanski vetar odgovoran za četiri smrti, više desetina ljudi je povređeno, a oko milion Čeha je, zbog pokidanih i oštećenih vodova, ostalo bez struje.

Jaki vetrovi, brzine do 150 kilometara na čas, i dalje duvaju Austrijom, čupajući drveće iz korena i ostavljajući oko 100.000 potrošača bez struje. Na hiljade vatrogasaca uklanja granje i drveće sa puteva Austrije.

Zbog nevremena, od sinoć je u prekidu dovod ruske nafte preko Ukrajine ka centralnoj Evropi, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

"Naftovod Družba zatvoren je juče u 21.50 po lokalnom vremenu zbog problema s dovodom struje, do kog su doveli loši klimatski uslovi", rekao je Frans presu operater ukrajinskih naftovoda Ukrtransnafta Oleksandr Dikusarov.

Prema njegovim rečima, snabdevanje ruskom naftom treba da bude nastavljeno oko podne po lokalnom vremenu.

Blokiran saobraćaj

Posledice orkana u Nemaèkoj (Beta)
Zbog olujnog nevremena brojne aviokompanije otkazale su letove. Među njima je Britiš ervejz, koji je otkazao 130 poletanja sa aerodroma Hitrou, Mančester i Liverpul.

Sa pariskog aerodroma Roasi-Šarl de Gol nije poletelo 19 aviona ka Londonu, dok je stotinak letova otkazano i u Švajcarskoj.

Nemački aerodrom u Frankfurtu, najveći u kontinentalnoj Evropi, otkazao je najmanje 188 letova, a poremećen je aviosaobraćaj i u Dizeldorfu i Hanoveru.

U luci Dover juče su ostali usidreni trajekti, ali je saobraćaj normalizovan uveče. Kompanija Evrostar, koja je otkazala polaske brzih vozova na linijama London-Pariz i London-Brisel, danas je normalizovala saobraćanje tih vozova.

U Nemačkoj je, iz predostrožnosti, obustavljen železnički saobraćaj. To je prvi put u istoriji nemačke železnice da ne saobraća nijedan voz.

Centralna berlinska železnička stanica, najveća u Evropi, evakuisana je sinoć pošto je, zbog jakog vetra, pala čelična greda teška dve tone. Niko nije povređen.

Posada britanskog teretnog broda spasena je kod ostrva Uesan, na zapadu Francuske. Spasavanje je izvedeno u veoma teškim uslovima. Teretnjak je prevozio više od 1.600 tona opasnih materija.

U Holandiji je Udruženje osiguravajućih zavoda procenilo štetu na oko 160 miliona evra. Oko 6.000 putnika provelo je noć u sportskim ili izložbenim halama, gde ih je smestio Crveni krst.

Srbiju nevreme zaobilazi

Posledice jakih vetrova u Britaniji (Beta)
Meteorolozi za danas prognoziraju naoblačenje sa slabom kišom i pojačanim severozapadnim vetrom, dok se u planinama očekuju slab sneg i jači severozapadni vetar.

Goran Mihajlović iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije kaže za B92 da se u Srbija neće osetiti vetar iz zapadne Evrope.

"Pošto smo na periferiji tog ciklona, gradijenti u prizemnom polju pritiska, od kojih najviše zavisi jačina i intenzitet vetra, neće biti tako izraženi kao u severnoj i u delu zapadne Evrope", kaže on.

"U našoj zemlji se tokom noći i sutra očekuje premeštanje frontalne zone, vetar će skrenuti na severozapadni, biće umerenog, povremeno jakog intenziteta, sa udarima do 60 kilometara na sat", kaže Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: