Ponedeljak, 27.06.2022.

13:08

Pronađena olupina broda na najvećoj dubini ikada, ima veze sa Amerikancima FOTO/VIDEO

Olupina pronađena na najvećoj dubini ikada je razarač američke mornarice, naveli su eksperti.

Izvor: Tanjug

Pronađena olupina broda na najvećoj dubini ikada, ima veze sa Amerikancima FOTO/VIDEO
Foto: Profimedia

Razarač američke mornarice koji je potopljen tokom Drugog svetskog rata pronađen je na skoro 7.000 metara ispod nivoa mora kod Filipina.

Razarač je na Filipinima učestvovao u najvećem pomorskom okršaju Drugog svetskog rata sa japanskom flotom.

US S "Samjuel B. Roberts", poznat kao "Sami B", pronadjen je u sredu na Pacifiku, na dubini od 6.985 metara, razbijen na dva dela.

"Sami B" je pronađen 426 metara dublje od US S Džonstona, olupine koja je do sada smatrana brodom koji je potopljen na najvećoj dubini, a koji je prošle godine u Filipinskom moru otkrio američki istraživač Viktor Veskovo, osnivač kompanije Kaladan Oseanik Ekspedišns sa sedištem u Dalasu, prenosi AP.
Profimedia
Razarač "Semi B" je učestvovao u okršaju kod Samara, poslednjoj fazi bitke kod zaliva Lejte u oktobru 1944. godine, u kojoj je japanska carska mornarica pretrpela najveći gubitak brodova i nije uspela da nadjača američke pomorske snage.

Prema nekim zapisima, američki razarač je torpedom onesposobio jednu japansku tešku krstaricu i značajno oštetio drugu. Nakon što je potrošio gotovo svu municiju, biva kritično pogodjen torpedom sa vodećeg japanskog ratnog broda "Jamato" i nedugo potom tone. Od posade od koja je imala 224 člana, 89 je poginulo, a 120 je spaseno.

Kako bi dočarala o kakvoj dubini se radi Nacionalna geografija podseća da je vrh planine Kilimandžaro visok 5.896 metara, dok je najviše naselje na svetu, La Rinkonada u peruanskim Andima, na 5.100 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: