Petak, 25.06.2021.

14:48

Nevreme zahvatilo deo Srbije: "Ovo je nezapamćeno"

U narednih sat vremena jaka konvektivna oblačnost očekuje se na području Mačvanskog, Кolubarskog i Zlatiborskog okruga, upozorava RHMZ.

Izvor: B92

Nevreme zahvatilo deo Srbije:
Foto: Rina

Republički hidrometeorološki zavod izdao je hitno upozorenje da će u narednih sat vremena i na području Srema, Beograda, kao i centralne Srbije biti jaka konvektivna oblačnost koja će uslovljavati intenzivne pljuskove sa grmljavinom, lokalno gradom i olujnim vetrom.

U naredna dva sata, javlja RHMZ, biće nestabilno sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom, lokalno sa gradom i olujnim vetrom, osim na istoku, jugu i jugoistoku zemlje.

Olujno nevreme praćeno obilnom kišom i jakim gradom ponovo je zahvatilo Čačak. Кrupan grad padao je duže od dvadeset minuta i pričinio veliku materijalnu štetu.

"Ovo je nezapamćeno da ovoliko jak grad tuče na gradskom području. Ulice su bile potpuno bele u jednom trenutku, a led se mogao skupljati lopatama. Pojedini automobili su u rupama, a nevreme je skidalo i crepove na pojedinim kućama“, rekao je za Rinu Aleksandar Lazović iz Čačka.

Grad je protutnjao i okolnim selima i desetkovao rod voća i povrća na pojedinim imanjima. Najveća šteta pričinjena je na zasadima voća i povrća, a u selu Miokovci desetkovan je rod trešanja i višanja.

"Ono što nije obrao mraz, sada je desetkovao grad. Кolika je zapravo šteta znaćemo kada odemo do voćnjaka i bašte, ali već sad možemo da vidimo da je uništeno mnogo. Berba je završena za trešnje, višnje a oštećene su jabuke i ono malo što je rodilo od kajsija“, kaže Aleksandar Stojanović. I u Loznici traje veliko nevreme, praćeno snažnim olujnim vetrom i kišom.

Od siline vetra, povijaju se i najstamenija stabla. Oluja je povaljala pšenicu na mnogim mestima, a loše se odražava i na voćnjake.

Na groblju u lozničkom naselji Klupci olujni vetar je izvalio drvo koje je oštetilo nekoliko spomenika. Više od pola sata nema struje u većem delu lozničkog kraja.
Foto: Printscreen/www.hidmet.gov.rs/

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: