Ruske vlasti progone policajca zbog curenja podataka u slučaju Navaljni

Rusija je pokrenula krivično gonjenje protiv policajca koji je optužen za curenje podataka koji su mogli da pomognu u otkrivanju trovača Alekseja Navaljnog.

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2021.

15:02

Ruske vlasti progone policajca zbog curenja podataka u slučaju Navaljni
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Policajac je priveden prošlog meseca i trenutno je u kućnom pritvoru, a ako bude osuđen za zloupotrebu položaja, preti mu do 10 godina zatvora.

Vlasti optužuju policajca da je odgovoran za odavanje poverljivih podataka iz baze podataka ljudi koji putuju širom zemlje.

Informacije koje su procurile odnose se na letove na kojima su bili agenti bezbednosne službe FSB, specijalizovani za hemijsko oružje, za koje je istraga navela da su nekoliko godina tajno pratili Navaljnog.

"Istražitelji ne traže ili ne nameravaju da zatvore one koji su odgovorni za trovanje Navaljnog, već one koji su obelodanili informacije o njima", rekao je Georgije Alburov, saradnik ruskog disidenta.

Navaljni se tereti da je potrošio 3,9 miliona evra na privatne potrebe

Navaljni je avionom prebačen u Nemačku u avgustu nakon kolapsa na letu iz Sibira. Nemačka i druge zapadne zemlje tvrde da je to bio pokušaj atentata sa nervnim agensom, ali ruske vlasti porekle su bilo kakvu umešanost u slučaj i u međuvremenu otvorile istragu protiv Navaljnija zbog, kako tvrde, "prevare velikih razmera".

U saopštenju ruskog Istražnog komiteta, koji razmatra teške zločine, objavljenom u utorak uveče, navodi se da je Navaljni osumnjičen za prevaru jer je navodno potrošio 356 miliona rubalja (oko 3,9 miliona evra) na privatne potrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: