Četvrtak, 20.02.2020.

18:30

Peške na litije: Čuveni starina na čelu kolone, vernici iz Beograda, kroz sneg i zimu FOTO/VIDEO

Kao i svakog četvrtka od 26. decembra prošle godine, tako se i ovog, vernici i građani okupljaju u litijama širom Crne Gore.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Gotovo celog dana mediji izveštavaju o tome kako pojedinci ili grupe vernika idu peške na molebane u obližnjim gradovima.

Još jedna masovna litija u Beranama. Na hiljade građana okupilo se pred Sabornim hramom Svetog Simeona Mirotočivog, u centru prestonog grada Eparhije budimljansko-nikšićke, koja slavi osam vekova, pod sloganom ''Zakleli se u Berane, životom crkvu brane'', u znak protesta protiv usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti, usvojenog na skandalozan način.

Uprkos hladnom vremenu i radnom danu, kolona građana duga skoro dva kilometra, koju su predvodile majke sa decom koja su na srcima nosila slavske ikone, kretala se ka drevnoj lavri Nemanjića, manastiru Đurđevi stupovi.

U mirnom, dostojanstvenom krsnom hodu, građani su bez reči krenuli na moleban koji je služen u manastiru starom 806 godina. Litiju su obezbeđivali vernici i sveštenstvo Eparhije, a sve raskrsnice su blokirali pripadnici Centra bezbednosti Berane, koji od početka dostojanstvenih protesta brane svoju kanonski jedino priznatu SPC, njene svetinje i sebe od odredbi ''čudnog'' Zakona, svoj posao obavljaju maksimalno korektno, za šta su i juče kao i prethodnih dana nagrađivani stiskom ruku i pozdravima Beranaca.

Kroz sneg i zimu

Dvojica hodočasnika su se uputila do Šavnika kroz sneg i zimu. Jasno su poručili: Ne damo svetinje! Bjelopoljci su i danas u velikom broju, na hiljade njih, pristigli pred crkvu Svetih apostola Petra i Pavla. Posle zapaljenih sveća, po drevnom običaju, krenuli su u litiji, ulicama grada do crkve Svetog Nikole, gde je služen moleban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: