Ponedeljak, 28.10.2019.

12:04

Salvini, na velika vrata: Pobeda u Umbriji, ozbiljan udarac vladajućoj koaliciji

Savez desničarskih stranaka predvođen doskorašnjim italijanskim vicepremijerom Mateom Salvinijem pobedio je na regionalnim izborima u Umbriji.

Izvor: Beta

Salvini, na velika vrata: Pobeda u Umbriji, ozbiljan udarac vladajućoj koaliciji
EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Tako je preuzeo istorijsko uporište levice a takođe i naneo ozbiljan udarac vladajućoj koaliciji u Rimu.

Advokatica Donatela Tesei, kandidatkinja Salvinijeve Lige, dobila je 57,6 odsto glasova. Tesei je imala podršku i neofašističke stranke Italijanska braća (Fratelli d'Italia, FdI) kao i stranke Napred Italijo (Forza Italia) bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Na drugoj strani, Vinćenco Bjankoni, kandidat iz civilnog društva kog su podržali Pokret Pet zvezdica (M5S) i Demokratska partija (PD), osvojio je 37,5 odsto glasova.

Iako region Umbrije ima samo oko 900.000 stanovnika, regionalni izbori su bili test za vladajuću koaliciju M5S i PD. Ta proevropska koalicija je pre dva meseca zamenila populističku vladu M5S i Lige koja je Italiju vodila od juna 2018. do avgusta ove godine.

Mateo Salvini, vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova u prethodnoj vladi, došao je u Peruđu da bi sa Tesei "proslavio pobedu" i "neverovatan rezultat".

Salvini je Umbrijcima čestitao na tome što su "odabrali slobodu u ime 60 miliona Italijana", što je referenca na njegove zahteve za parlamentarnim izborima od trenutka raspada koalicione vlade Lige i M5S.

"Dani su vam odbrojani", poručio je Salvini premijeru Italije Djuzepeu Konteu, lideru M5S Luiđiju di Maju i šefu PD Nikoli Cingaretiju.

Prema lideru ekstremne desnice, trenutna vlada i ministri iz M5S i PD "vladu čine na silu i privremeno".

Salvini, poznat po tvrdim antimigrantskim stavovima, uspeo je da ;u poljoprivrednom regionu poznatom po tartufima i domaćem pršutu pobedi levicu koja je na vlasti bila proteklih 70 godina.

U svojoj kampanji po selima, Salvini je obećao pre svega pokretanje ekonomije suočene s ozbiljnom krizom u nekada prosperitetnom regionu. Umbriju je takođe pogodio i niz zemljotresa, a prilikom potresa u mestu Amatriće 2016. godine je nastradalo 300 ljudi.

Demokratska partija, koja je sama dobila oko 22 odsto glasova, pretrpela je štetu zbog korupcionaškog skandala u zdravstvu koji je skratio mandat odlazeće regionalne vlade.

Najveći gubitnik izbora u Umbriji je M5S, koji je dobio samo 7,4 odsto glasova, u odnosu na 32 odsto koliko su osvojili na parlamentarnim izborima u martu prošle godine.

"Mislili smo da bi građanski savez za Umbriju mogao biti test (lokalnog saveza s PD) ali to nije funkcionisalo", naveo je M5S na svojoj Fejsbuk stranici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: