Petak, 30.08.2019.

11:35

"Kud plovi ovaj brod...?"

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas da je iranski tanker, koji je trenutno u turskim vodama, na putu za Liban. Liban negira.

Izvor: Tanjug

Tanjug/AP Photo/Marcos Moreno

Agencija je ranije danas prenela informaciju sa sajta za praćenje brodova Marin trafik, prema kojoj se tanker, koji se našao u središtu sukoba Vašingtona i Teherana, uputio ka Turskoj.

Navedeno je da se tanker Adrijan Darja uputio ka Iskenderunu, gradu na jugoistoku Turske, koji je udaljen oko 200 kilometara od rafinerije u Banijasu u Siriji, što je, kako se pretpostavlja, bila njegova prvobitna destinacija.

S druge strane iz Libana je saopšteno da nema informacija o tome da li iranski tanker plovi ka nekoj od njegovih luka. Ministar finansija te zemlje Ali Hasan Halil to je potvrdio.

Tanker se pre toga uputio ka grčkoj luci Kalamata, a onda ka luci Mesrin u Turskoj.

U četvrtak, on je iznenada promenio kurs i napravio skoro potpuni zaokret od turske obale, a potom je jutros, zapadno od Kipra, slično postupio i vratio se nazad.

Iranski tanker je pušten sredinom avgusta iz Gibraltara posle pet nedelja zadržavanja jer se sumnjalo da prevozi iransku naftu u Siriju, čime se krše sankcije Evropske unije.

Zaustavljanje, a zatim puštanje tankera u Gibraltaru, pojačalo je tenzije između Irana i SAD, a prema dokumentima SAD, tanker je navodno u vlasništvu Iranske revolucionarne garde, elitne vojne jedinice Irana koju SAD smatraju terorističkom organizacijom, a koja je pod direktnim vođstvom vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hamneija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: