Petak, 30.08.2019.

10:31

Euleks: 1.653 nestalih u sukobima 1998/99 - još uvek se dodaju imena na spisak

Misija Euleks saopštila je danas, na Međunarodni dan žrtava prisilnih nestanaka, da broj nestalih u sukobima iz 1998-1999. godine trenutno iznosi 1.653.

Izvor: Tanjug

Euleks: 1.653 nestalih u sukobima 1998/99 - još uvek se dodaju imena na spisak
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Euleks je ocenio da je za napredak u rešavanju njihove sudbine neophodno da interesne strane razmenjuju pouzdane i relevantne informacije.

Euleks navodi da se i 20 godina nakon završetka sukoba još uvek dodaju imena na zvanični spisak nestalih i da se mora poboljšati koordinacija među akterima i ojačati komunikacija sa udruženjima porodica nestalih.

Ističe se i da je istinska posvećenost kosovskih organa i dalje je presudna za nastavak rada na pitanju nestalih lica, počevši od odobrenja podzakonskog akta o reorganizaciji Instituta za sudsku medicinu.

Kontinuirana profesionalizacija policijskih i forenzičkih službenika mora ostati visok prioritet, zajedno sa doslednim sprovođenjem efikasnih i sveobuhvatnih strategija pretraživanja, navode iz Euleksa.

Vršilac dužnosti šefa misije Euleks Bernd Tran rekao je da to pitanje pogađa mnoge porodice na Kosovu i u regionu i da je proces identifikacije, koji je osetljiv, komplikovan i zahteva mnogo vremena, od presudnog značaja kako bi se pronašli odgovori o sudbini nestalih.

"Euleks je u ovoj oblasti dodelio kapacitete i nastaviće da pruža podršku kosovskim partnerima po potrebi", naveo je on.

Od početka mandata Euleksa, Misija je sprovela 639 terenskih operacija, uključujući 160 ekshumacija, a identifikovani su ostaci 449 pojedinaca, među kojima 306 nestalih lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: