Subota, 18.05.2019.

17:35

Merkelova u Zagrebu: Načelno podržavamo evropsku perspektivu zapadnog Balkana

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Zagrebu, posle susreta sa Andrejom Plenkovićem da Nemačka načelno podržava evropsku perspektivu zapadnog Balkana.

Izvor: Beta

Merkelova u Zagrebu: Načelno podržavamo evropsku perspektivu zapadnog Balkana
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

"Nemački stav je poznat - evropsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali kriterijumi za pristupanje svakako moraju biti ispunjeni", rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da je sa hrvatskim premijerom razgovarala o strateškim odrednicama hrvatskog predsedavanja EU u prvoj polovini 2020.

Na pitanje novinara o krizi austrijske vlade i skupu desničara u Milanu, Merkel je rekla da ne može da govori pre austrijskog kancelara Sebastiana Kurca, ali je dodala da u EU postoje političke struje koje žele da uruše taj savez.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je poseta nemačke kancelarke važan signal prijateljstva i saradnje dve države. On je rekao da je na sastanku izraženo zadovoljstvo što je Nemačka prvi spoljnotrgovinski partner Hrvatskoj i četvrti po redu investitor, a nalazi se na prvom mestu po broju turističkih poseta.

Plenković je naveo da je Hrvatskoj važno da u narednom periodu ostvari dva koraka – članstvo u Šengenu i da uđe u evrozonu, a u tome očekuje podršku Nemačke.

"Vrlo smo temeljito objasnili kancelarki naše ambicije ulaska u evrozonu. To je projekat koji će pratiti mandat sledeće Evropske komisije", dodao je hrvatski premijer.

On je dodao i da će se na zajedničkom ručku razgovarati o situaciji u susedstvu.

Na pitanje o izveštajima da Hrvatska na svojoj granici oštro postupa prema izbegicama, Plenković je odgovorio da se u procesu kontrole granica poštuje nacionalno zakonodavstvo i evropske pravne tekovine i dodao da je sve što radi u interesu kontrole ilegalnih migracija.

"Ne želimo da krijumčari zarađuju na leđima izbeglica i destabilizuju zemlje članice", rekao je Plenković.

Nemačka kancelarka doputovala je danas u Zagreb na susret s Plenkovićem, ali i na predizborni skup Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) uoči izbora za Evropski parlament koji su u Hrvatskoj zakazani za 26. maj.

Ona će večeras biti na velikom predizbornom skupu Plenkovićevog HDZ i Evropske narodne stranke u zagrebačkoj Ciboni, što je prvi predizborni skup van Nemačke na kojem će učestvovati. Na skupu HDZ će učestvovati i član je bavarskog CSU (Hršćansko-socijalna unija) Manfred Veber, vodeći kandidat narodnjaka za predsednika Evropske komisije, koji je ranije danas prošetao centrom Zagreba i sreo se s kandidatima HDZ za poslanike u Evropskom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: