Subota, 23.02.2019.

21:25

"Izveštaj posle izbora, od rezultata će zavisiti pravac"

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije drugim zemljama Balkana, umesto sredinom aprila, biće objavljen najverovatnije tek 29. maja.

Izvor: Tanjug

Getty Images

To će biti učinjeno posle izbora za Evropski parlament, naveli su diplomatski izvori u Briselu za RTS.

Od rezultata evropskih izbora zavisiće i pravac politike proširenja EU na Zapadni Balkan, ocenjuju analitičari u Briselu, prenosi javni servis.

"Nije samo reč o odlaganju godišnjih izveštaja, već i o tome da lideri Zapadnog Balkana neće biti pozvani da prisustvuju evropskom samitu u Sibiu, za vreme rumunskog predsedavanja", rekao je Srdan Cvijić sa Instituta za otvoreno društvo iz Brisela za RTS.

I dok zemlje clanice nece da rizikuju sa temom proširenja uoci izbora, odlaganje izveštaja moglo bi da poremeti očekivani kalendar dogadaja, jer će za odluku o broju novih poglavlja koja će biti otvorena u pregovorima sa Srbijom, na primer, na raspolaganju biti samo dve ili tri nedelje.

Lakmus papir za stanje proširenja u junu biće odluka o otvaranju pregovora sa Makedonijom, koja, uprkos sporazumu sa Grckom, nije izvesna.

Situaciju bi mogli da zakomplikuju i rezultati izbora.

"Necemo imati kao do sada solidnu većinu dve najveće političke grupe, Narodne partije i socijalista. Moraće možda da uđe treća i četvrta politička grupa u tu jednačinu, što bi znacilo možda odgađanje formiranja nove Evropske komisije", dodaje Cvijić.

Sadašnja EK usvojila je strategiju za Balkan u kojoj se prvi put pominje 2025. kao rok za clanstvo Srbije, ali taj dokument nije do sada preokrenuo dinamiku proširenja.

Zato će sastav i organizacija nove EK posle izbora biti važni i za Balkan, posebno pitanje hoce li postojati poseban resor za proširenje i ko ce ga preuzeti od sadašnjeg komesara Hana, napominje RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: