Kuvajt zatražio međunarodnu zaštitu palestinskih civila

Kuvajt je pozvao na međunarodnu zaštitu palestinskih civila u pojasu Gaze na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2018.

19:08

Kuvajt zatražio međunarodnu zaštitu palestinskih civila
Foto: Gettyimages

Na sastanku su SAD pohvalile izraelsku "uzdržanost" prema demonstrantima.

Najmanje 59 Palestinaca juče je ubijeno i 1.200 je ranjeno tokom protesta u Gazi, uglavnom hicima iz snajpera pripadnika izraelskih snaga bezbednosti.

Kuvajt, koji nije stalni član Saveta bezbednosti UN, naveo je da će danas ili sutra predstaviti nacrt rezolucije o "međunarodnoj zaštiti civila" Palestinaca, rekao je kuvajtski ambasador Mansur el Otaibi.

Sednica Saveta bezbednosti UN počela je minutom ćutanja u znak pošte stradalim Palesticima, među koji je osam maloletnika, kao i jedna beba koja je preminula od posledica udisanja suzavca.

Dok su mnoge zemlje osudile nasilje nad demonstrantima, američka ambasadorka pri UN Niki Hejli pozdravila je "uzdržanost" Izraela i dodala da SAD žale zbog žrtava ali bi trebalo da se razgovara o "štetnim aktivnostima" Irana u Siriji i Jemenu.

Niki Hejli je rekla da je palestinski pokret Hamas uticao na nasilje u pojasu Gaze i da to nema nikakve veze s premeštanjem američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Sukobi su juče izbili samo nekoliko sati pre otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

Sudbina Jerusalima je duboko emotivno pitanje u središtu izraelsko-palestinskog konflikta. Dok izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim večnom prestonicom Izraela, Palestinci u njegovom istočnom delu, gde se nalaze sveta mesta muslimana, Jevreja i hrišćana, nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: