Ljajić: Bezvizni režim sa Iranom ne sme se ugroziti

Srbija se trudi da rizik od zloupotreba bezviznog režima sa Iranom smanji na najmanju moguću meru, kaže ministar Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

11:34

Ljajić: Bezvizni režim sa Iranom ne sme se ugroziti
Tanjug, Zoran Žestiæ

Prema njegovim rečima, taj bezvizni režim ne sme na bilo koji način da se dovede u pitanje, jer on donosi ogromnu korist za zemlju u turističkom, ekonomskom i političkom smislu.

"Naravno da, kao i svako dostignuće, i ove pozitivne stvari koje imamo sa bezviznim režimom nose odgovarajuću vrstu rizika. Mi nastojima da taj rizik smanjimo na najmanju moguću meru, imajući u vidu činjenicu da je bilo zloupotreba bezviznog režima i da su odredjeni državljani Irana koji su dolazili ovde, koristili zapravo Beograd i Srbiju kao tranzitni centar za odlazak u treće žemlje, odnosno zemlje EU”, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija novinarima.

Prema njegovim rečima, preduzimaju se mere kako bi se sprečile zloupotrebe bezviznog režima i otkriva da će, pre svega sa iranske strane biti pojačana kontrola na ulazu u avione u samom Teheranu i time se, kako je rekao, želi smanjiti broj potencijalnih gradjana Irana koji bi da se “domognu” trećih zemalja, a koriste bezvizni režim da dodju do neke od zemalja EU.

“Ta pojačana kontrola trajaće praktično sve vreme, a, zatim, drugi mehanizam koji nam je na raspolaganju jeste to što ćemo ove nedelje potpisati nekoliko sporazuma iz oblasti konzularne saradnje, a predaćemo i naš predlog sporazuma o readmisiji i to će biti pravni osnov da vraćamo sve one koji ne žele ovde da borave turistički, već zloupotrebljavaju bezvizni režim”, rekao je Ljajić.

Uz to, napomenuo je da će se formirati zajednički konzularni komitet od predstavnika institucija i Srbije i Irana, koji će u hodu primenjivati i predlagati različite mere, kako bi se sprečile različite zloupotrebe bezviznog režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: