"Poslovi EU reorganizacija i razgovori sa kandidatima"

Bivši ambasador Srbije u Londonu Dejan Popović ocenjuje da će se posle odluke VB da napusti EU Brisel verovatno fokusirati na pitanja reorganizacije Unije.

Izvor: B92

Subota, 25.06.2016.

12:18

Thinkstock

Takođe, naveo je i da će paralelno teći pregovori sa zemljama kandidatima za članstvo.

Srbija je na početku pregovaračkog procesa, podseća on i dodaje da će do trenutka zatvaranje poglavlja i sprovođena reformi kod zemalja kandidata proći dosta vremena.

"U međuvremenu, biće uspostavljena nova ravnoteža posle ovog teškog potresa koje je izazvalo istupanje Britanije iz EU, tako da neposrednih posledica neće biti", rekao je Popović za Tanjug.

Prema njegovim rečima, moguće je da će se Brisel fokusirati na pitanja kako da se reogranizuje Unija da se spreče novi izlasci, i da se nađu neka institucionalna rešenja koja će biti efikasnija od postojećih.

"Ali, to je sve procedura koja traje paralelno sa pregovorima o pristupanju, koji se odvijaju i koji će još dosta da potraju, a mislim da će se u međuvremenu stabilizovati situacija u samoj EU", kaže on.

Bivši ambasador takođe kaže da "iako referendum nije obavezujući, on je instruktivan i nikome ne pada na pamet da osporava njegove rezultate".

Sada ostaje da se vidi na koji način će se organizovati izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, dodao je on.

"Mislim da će to potrajati neko vreme i da će se tražiti posebni aranžmani za zadržavanje onih odnosa između UK i EU koji će biti od interesa i za novu britansku vladu i za ostatak EU", kaže Popović.

Postoji, uveren je, dovoljno zajedničkih interesa da ta zemlja zadrži svoje mesto u evropskom ekonomskom prostoru, a da izađe iz političke unije.

"Mislim da će Britanija želeti da zadrži prisustvo na jedinstvenom tržištu, da sklopi neki aranžman kakav ima Švajcarska sa EU, a da se pritom odbace neka birokratska nametanja koja dolaze iz Brisela i da će to biti tema pregovora između nove britanske vlade i zvaničnika EU", zaključio je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: