Petak, 01.04.2016.

18:28

Mustafa: Novo poglavlje u razvoju Kosova

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da je početak primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju novo poglavlje u razvoju Kosova, prenosi "Koha ditore".

Izvor: Tanjug

Mustafa: Novo poglavlje u razvoju Kosova
Beta/AP

On je rekao da Kosovo postavlja temelje ugovornih odnosa sa EU, što iziskuje pridržavanje uzajamnih prava i obaveza u širokom spektru oblasti, uključujući poštovanje demokratskih principa, primenu evropskih trgovinskih standarda, konkurentnost, pravnu državu, opštu i intelektualnu svojinu.

Kako je naveo, od danas će carinske tarifne barijere i ograničenja količine i vrednosti biti ukinute, čime će kosovskim kompanijama biti omogućeno da izvoze svoje proizvode uz mnogo manje troškove nego do sada.

"Imam razloga da verujem da će, posle uspešnog zadovoljenja kriterijuma i preporuka koji su od nas traženi radi vizne liberalizacije, trenutak primene i tog akta nastupiti veoma brzo, kao što je došlo vreme i za SSP", zaključio je Mustafa.

Istovremeno, kosovski ministar za evropske integracije Bekim Čolaku rekao je da je početak primene SSP veoma važan za Kosovo zato što jača političku stabilnost, vladavinu prava, međunarodnu i regionalnu saradnju, održivu tržišnu ekonomiju i postepeno usklađivanje sa evropskim standardima u svim oblastima, prenosi "Indeksonlajn".

Čolaku je, međutim, ukazao da SSP donosi i mnogo novih obaveza Kosovu.

On je izrazio očekivanje da će Kosovo primiti još dobrih vesti tokom ove godine, kao što su vesti o viznoj liberalizaciji i pridruživanju mnogim projektima EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: