Nedelja, 26.04.2015.

11:38

"Odnosi složeni, a Srbija uspešna"

U složenim odnosima između Rusije i Zapada spoljna politika Srbije je do sada bila relativno umešna i uspešna, izjavila je Sonja Liht.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

"No, moramo imati u vidu da će brzina i kvalitet naših evrointegracija, već u bliskoj budućnosti, zavisiti i od toga u kojoj meri postajemo deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU. Neće to biti odlagano do završetka pregovora," upozorila je Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost za Tanjug.

Od Srbije i svih ostalih zemalja koje su u procesu pridruživanja se očekuje da prihvati fundamentalne vrednosti EU, uključujući i spoljno-političke i tu, kako je ukazao Gernot Erler, zadužen za pripremanje nemačkog predsedavanja OEBS-om tokom "Beogradskih dijaloga" "nema prostora za neutralnost," rekla je Liht u razgovoru o spoljnopolitičkim učincima vlade premijera Aleksandra Vučića u prvoj godini mandata. .

"Naše predsedavanje OEBS-om je, do sada, pokazalo da smo ozbiljan i odgovoran partner na međunarodnoj sceni. To će, neosporno, doprineti našem ugledu u svetu ako istrajemo do kraja ne samo našeg mandata, već i u budućnosti - što, naravno, podrazumeva i poštovanje onih istih standarda i normi u našoj "sopstvenoj kući" čije ispunjavanje traži i EU, naročito u pregovaračkim poglavljima 23 i 24," ocenila je ona.

Na pitanje da prokomentariše politiku Srbije u regionu u proteklih godinu dana, ona je podsetila da su osnovna pitanja na međunarodnoj sceni o našoj ulozi u regionu vezana za sprovođenje Briselskog sporazuma, gde je, kako je ocenila, postignut napredak.

"Naravno, kao i u drugim bilateralnim odnosima, rezultati zavise od obe strane. I može se reći da je tu i u poslednjoj godini zabeležen napredak. Veoma je važno da se u normalizaciju odnosa između Srbije I Kosova uključuju i razni drugi društveni akteri, da se dijalog ne odvija samo na "vrhu", već da se u njega uključuje i civilno društvo, mediji, predstavnici lokalnih samouprava, prestavnici privrede."

Prema rečima predsednice Beogradskog fonda za političku izuzetnost, ukoliko se želi mir na ovim prostorima, odnosi u regionu se moraju rešavati nalaženjem kompromisa i građenjem uzajamnog poverenja.

"Zato je, na primer, odlazak predsednika vlade Srbije na inauguraciju predsednice Hrvatske bio tako važan gest, kao uostalom i odlazak ministra Dačića u Pristinu. Odnosi u regionu su znacajni, ne zato sto nam to neko nameće spolja, već zato što smo samo, naročito pred novim i turbulentnim geo-političkim izazovima kao region, prepoznatljiviji i značajniji."

A region je, kako je dodala, postao "najuspešniji post konfliktni region na svetu" upravo zato što deli zajedničku nadu i očekivanja da će postati deo najuspešnije integracije u svetu, a to je i dalje EU.

Kada je reč o budućnosti, ukrajinska kriza, kao i druga područja u svetu zahvaćena krizom i sukobima, već u velikoj meri ukazuju na težinu izazova kojima će 21. vek biti izložen: od sve težih posledica klimatskih promena, borbe za osnovne prirodne resurse, prespodele moći do sve dramatičnijih razlika između bogatih i siromašnih i umnožavanja broja država koje ne mogu da obavljaju svoje osnovne funkcije, navela je ona.

Za Srbiju je, kada razmišlja o dometima svoje spoljne politike važno da sagleda taj široki kontekst sveta u kome se nalazi jer će na duži rok "biti zaista uspešna samo ona spoljna politika koja će, osim dnevne real-politike uzeti u obzir i položaj naše zemlje u budućnosti," smatra predsednica Fonda za političku izuzetnost

"Stoga je čvrsto opredeljenje za evropske integracije Srbije toliko značajno. Taj proceš nije ni lak ni brz - naročito kada je sama EU suočena s veoma ozbiljnim problemima. Međutim, ona je kao demokratski poredak i dalje najbolja od svih drugih opcija", zaključila je Liht, uz preporuku skepticima da pogledaju podatke o ekonomskom napretku Rumunije, Bugarske i Estonije od 2008. do 2013, usred ekonomske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: