Utorak, 12.03.2013.

23:51

CG: Lange traži istragu o "Snimku"

Dirk Lange izjavio da treba pokrenuti parlamentarnu istragu navoda o partijskim zloupotrebama prilikom zapošljavanja u Crnoj Gori.

Izvor: Beta

Default images

Šef odeljenja za Hrvatsku i Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje EU, Dirk Lange razgovarao je u Podgorici s crnogorskim zvaničnicima, a jedna od glavnih tema razgovora bila je afera "Snimak" - zloupotreba službenog položaja i državnih resursa u korist vladajuće partije.

"Verujem da je najadekvatnije sprovesti parlamentarnu istragu i video sam da za to postoji spremnost svih strana", kazao je Lange novinarima u Podgorici posle dvodnevnih razgovora s predstavnicima izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti, s čelnicima pojedinih državnih institucija i opozicijom.

Lange je kazao da mu je državni tužilac Ranka Čarapić rekla da je "spremna" da razmotri sve sumnje koje joj se u vezi s aferom "Snimak" dostave.

Mediji u Crnoj Gori danima objavljuju audio-snimke sednica vladajuće Demokratske partije socijalista koji ukazuju na zloupotrebe te partije prilikom zapošljavanja, dodele kredita ili pomoći.

Državno tužilaštvo je ranije saopštilo da u tim snimcima, po onome što je objavljeno u medijima, nema elemenata krivičnog dela.

Brojni pravnici su, međutim, ukazali da je prekršen krivični zakon, ugrožena ravnopravnost pri zapošljavanju i da su čelnici pojedinih državnih institucija zloupotrebili službeni položaj, favorizujući pristalice, članove i birače vladajuće partije.

Radio Slobodna Evropa prenosi da je, iako to nije bilo najavljeno, glavna tema razgovora Langea s predstavnicima vlasti i opozicije bila afera "Snimak".

Ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić izjavio je u ponedeljak, povodom Langeove posete, da su to uobičajene, redovne konsultacije, i da se taj evropski zvaničnik "neće posebno baviti aferom 'Snimak'".

Lange se tokom posete Podgorici sastao s ministrom pravde Duškom Markovićem i predsednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, a Radio Slobodna Evropa navodi i da je "indikativno" da se Lange sastao i sa direktorom Fonda rada i čelnicom Zavoda za zapošljavanje.

Predsednik Skupštine Krivokapić je rekao da Skupština, kao i drugi nadležni državni organi, treba da ponovo ispitaju navode u aferi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: