Zanimljivosti 2

30.05.2024.

8:20

Isklesali Mercedes u kamenu – tvrde da nije spomenik automobilu VIDEO

Bilo je kritičara, ali i sponzora projekta vrednog oko 50.000 evra.

Izvor: Index.hr

Isklesali Mercedes u kamenu – tvrde da nije spomenik automobilu  VIDEO
Shutterstock/Oleksandr Berezko

Podeli:

Godinama je deo šale o Imoćanima, ali i simbol iseljeničkog života, a nakon godinu dana rezbarenja postavljen je na ulaz u to mesto.

Još se čeka zvanično otvaranje spomenika Mercedesu. Skrivena je od očiju radoznalih, ali se na ulazu u Imotski polako završava kamena replika modela popularnog naziva Minika. Deo po deo i tako 50 tona kamena.

"To je imotski kamen koji ne možemo da nađemo u komadu, to je naš dolit. Tvrd je, pretvrd, a onda smo ga izrezali na 12 mesta da bismo mogli da ga sastavimo od imotskog kamena", rekao je za RTL Ivan Topić, inicijator  projekta.

Bilo je kritičara, ali i sponzora projekta vrednog oko 50.000 evra. Ovo nije spomenik automobilu, već imotskom iseljeniku i njegovom uspehu, napominje inicijator projekta.

"Oni su školovali naše porodice, doneli su prve pare u region, otvorili su vrata u svet, a mi im se zahvaljujemo i pravimo im spomenik iz zahvalnosti“, rekao je Topić.

Spomenik se izrađuje već godinu dana. Na tome su radili i studenti vajarstva. Ko je sve na njemu radio, prebrojao je autor spomenika Mislav Rebić.

"Ukupno 13 ljudi, to nije srećan broj. Isusa je taj 13. stajao glave, valjda nas neće."

Iako je Mercedes W115 poslužio kao šablon, vajari nisu sve replicirali, već su stilizovali automobil.

"Koliko god da liči na taj auto, nijedan decimetar nije identičan originalu", objasnio je majstor Rebić.

Šta lokalni meštani kažu na sve to?

"Ne znam kako će izgledati, ali ideja je odlična. Sviđa mi se, samo neka bude na ponos Imoćana. Jer Mercedes je i danas zaštitni znak imotskog kraja", rekao je Božo Dajak.

"Odlična ideja, Imotski je poznat po Mercedesu, tako da se ovo uklapa i sigurno ću doći na otvaranje", rekao je Bruno Vladimir iz Metkovića.

Spomenik će zvanično biti otkriven 8. juna.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: