Pripremna nastava na bosanskom

Pripremna nastava na bosanskom jeziku počeće 21. februara u 12 obrazovno-vaspitnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, kaže Esad Dždudžević.

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

18:02

Default images

Predsedenik Bošnjačkog nacionalnog veća je rekao i da će nastava na bosanskom jeziku biti proširena 29. marta i sa nastavom iz opšte-obrazovnih predmeta.

Dudžević je kazao i da su Bošnjaci ušli u sami finiš procesa implementacije prava pripadnika nacionalne zajednice na obrazovanje na svom jeziku, saopšteno je iz Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

U BNV je održan osmi seminaru o pripremnoj nastavi na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku, kome je prisustvovao i predsjednik Stalnog odbora BNV za obrazovanje Elijas Rebronja.

On je ukazao na važnost pripremne nastave koja se ogleda u otklanjanju svih nedostataka, kako bi nastava od 1. septembra naredne školske godine počela u potpunom obliku.

Rebronja je precizirao i to da se ovim ne ukida nastava na srpskom jeziku, već da će pored nastave na srpskom jeziku, biti uvedena nastava i na bosanskom.

"Sve ovo što radimo, radimo zapravo u saradnji sa Ministarstvom prosvete, koje nam je partner u ovom poslu, jer ima iskustva sa sličnim modelima primene jezika nacionalnih manjina u nastavi u Republici Srbiji", rekao je on.

Prema njegovim rečima, BNV je odradilo sve što je bilo organizaciono-tehničke prirode, a "preostaje samo još da dobijemo rešenje ministra prosvete Žarka Obradovića, koje očekujemo u narednoj sedmici, kako bismo počeli sa pripremnom nastavom".

Na seminaru su predstavljeni tekstovi pripremnog predškolskog programa i udžbenika, kao i dodataka za nastavu na bosanskom jeziku za osnovno i srednje obrazovanje, a nakon toga su uručena 93 sertifikata o poznavanju bosanskog jezika nastavnicima i vaspitačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: