Mrkić o presudi Gotovini i Markaču

Šef diplomatije Ivan Mrkić razgovarao je s kolegama iz regiona, na marginama Jadransko-jonske inicijative u Briselu, o presudi Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 19.11.2012.

13:31

Default images

Sastanak Jadransko-jonske inicijative u Briselu bio je posvećen unapređenju saradnje u regionu.

Mrkić je rekao Tanjugu da situacija nastala nakon oslobađajuće presude Haškog tribunala generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nije bila na dnevnom redu sastanka Jadransko-jonske inicijative, ali da je u odvojenim susretima s kolegama pokrenuo to pitanje.

"Sreo sam se na marginama sastanka sa šefovima diplomatija nekoliko zemalja iz regiona, da vidimo kako ćemo dalje posle velike nepravde koja nam je učinjena", kazao je Mrkić.

Jadransko-jonsku inicijativu čine zemlje koje imaju izlaz na Jonsko ili Jadransko more, a Srbija je članstvo u ovoj organizaciji nasledila iz vremena kad je bila u državnoj zajednici sa Crnom Gorom.

Susret Mrkića i Tercija

Italijanski ministar spoljnih poslova Đulio Terci rekao je danas u Briselu da "visoko uvažava" saradnju koju Srbija već dugo ima s Haškim tribunalom.

On ipak nije dao nikakvu ocenu sadržine presude kojom je žalbeno veće tog suda oslobodilo kazne hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

To su novinarima preneli diplomatski izvori, koji su istakli da je do susreta Tercija i šefa srpske diplomatije Ivana Mrkića došlo na margini susreta Jadransko-jonske inicijative.

Prema italijanskim izvorima, na tom sastanku je posredno bilo reči o odluci Haškog tribunala da ukine hrvatskim generalima kazne za likvidaciju i proterivanje Srba iz Krajine tokom operacije Oluja.

Šef italijanske diplomatije novinarima je izjavio da je na sastanku Jadransko-jonske inicijative zaključeno da se od Evropskog saveta i Evropske komisije zatraži da zvanično podrži projekte strategije tog makroregiona, posebno u sektorima saobraćajne infrastrukture, turizma i energije.

Mrkić je danas u Briselu razgovarao i sa šeficom diplomatije Kipra, države predsedavajuće EU, Erato Kozaku-Markulis. O tom susretu nije izdato nikakvo saopštenje niti su bili obavešteni novinari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: