Utorak, 04.01.2011.

17:04

Šaron pet godina u komi

Danas se navršava pet godina od kako se bivši izraelski premijer Arijel Šaron nalazi u komi posle moždanog udara.

Izvor: Tanjug

Default images

Šaron leži u Medicinskom centru Haim Šeba u Tel Hašomeru kraj Tel Aviva, bez nagoveštaja da će se ikada povratiti.

Godišnjici tog događaja, kojim je okončana njegova politička i vojna karijera, posvećeno je malo pažnje u Izraelu, što se smatra nagoveštajem da je bivši general postepeno zaboravljen.

Članovi centrističke partije Kadima, koju je on osnovao, sastali su se u ponedeljak u sali gde je njegov portret, ali ga, prema pisanju izraelske štampe, nisu ni pomenuli.

Sredinom novembra njegova porodica ga je prebacila na porodični ranč, ali je ubrzo vraćen u bolnicu.

Izraelski list "Džeruzelem post" navodi da je posle toga redovno vraćan u svoj dom, ali da mediji ne izveštavaju o tome, niti znaju kada se to događa.

Tako ni godišnjica njegove bolesti nije zvanično obležena. Šaron (82) je bio jedanaesti izraelski premijer, a više od tri decenije služio je u izraelskoj armiji.

Šaronova politička karijera takođe je bila duga, od 1973. do 2006. godine bio je ministar poljoprivrede, odbrane, ministar bez portfelja, industrije i trgovine, stanovanja i izgradnje, nacionalne infrastrukture, spoljnih poslova, za apsorpciju imgranata, unutrašnjih poslova, zdravlja, rada i socijalne politike, transporta komunikacija i verskih pitanja.

Krajem 2005. godine Šaron je dao je ostavku na funkciju lidera u konzervativnoj partiji Likud, čijem je formiranju doprineo tri decenije ranije, i osnovao partiju centra Kadima.

Kada je Šaron došao na vlast 2001. godine, palestinski zvaničnici su taj trenutak označili "poljupcem smrti" za mirovni proces. Šaronovi kritičari s izraelske levice smatrale su da su njegove agresivne akcije nanele štetu tom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: