Sreda, 16.10.2019.

19:51

Pravda za Dafne: Dve godine od ubistva malteške novinarke - nalogodavci na slobodi

Aktivisti, političari i prijatelji ubijene malteške novinarke Dafne Karuana Galicije okupili su se na komemoraciji povodom druge godišnjice njenog ubistva.

Izvor: Hina/Indeks

Pravda za Dafne: Dve godine od ubistva malteške novinarke - nalogodavci na slobodi
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Stotinak ljudi donelo je cveće, držalo plakate i stajalo u svečanoj tišini na lokaciji gde je Dafne ubijena 2017. godine.

Među njima je bio predstavnik za slobodu medija OESS-a Harlem Desir koji je u izjavi kritikovao maltešku vladu jer nije privela nalogodavce ubistva pred lice pravde.

Vlada je saopštila da "ponavlja svoju predanost... nastavku donošenja pravde" i nazvala je to ubistvo "šokantnim napadom na celu zemlju".

U saopštenju se navodi da vlada u potpunosti veruje u rad istražitelja i da je pokrenuta nezavisna istraga.

Karuana Galicija, kritičarka premijera Džozefa Muskata kao i opozicionog čelnika Adriana Delie, ubijena je u eksploziji automobilske bombe 16. oktobra 2017. godine.

Ranije u sredu jedna od sestara ubijene novinarke suočila se s Deliom i članovima njegove Nacionalističke stranke dok su se pripremali da polože venac na improvizirano spomen-obeležje u Valeti.

Ona je optužila predstavnike nacionalističke stranke da su "lopovi" i bacila je venac koji su položili.

Aktivisti u Malti trebalo bi da se ponovo okupe večeras na misi, nakon čega će se održati bdjenje sa svećama kod spomen-obeležja.

Malteški zvaničnici nisu održali sednicu u sredu u znak obeležavanja godišnjice.

Trojica muškaraca optuženi su za postavljanje i detoniranje bombe koja je ubila Karuanu Galiciju, ali su nalogodavci i dalje na slobodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: