Nedelja, 15.09.2019.

17:58

Asanž ostaje u zatvoru "da ne bi opet pobegao"

Osnicač Vikiliksa Džulijan Asanž ostaće u zatvoru i nakon što mu istekne kazna od 50 nedelja za kršenje uslovne slobode.

Izvor: Tanjug

Asanž ostaje u zatvoru
EPA-EFE/ NEIL HALL

Razlog je njegova "istorija bežanja od zakona", piše Gardijan.

Asanž je trebalo da bude pušten 22. septembra, ali mu je rečeno da će ostati u zatvoru zbog opasnosti da će ponovo pokušati da izbegne da se pojavi pred sudom.

U razgovoru putem video-linka okružni sudija Vanesa Bariker rekla je Asanžu da će od statusa zatvorenika preći u "status osobe kojoj preti izručenje" i da je njegovom advokatu pružila priliku da podnese zahtev za određivanje kaucije, što je ona, inače, odbila.

"To me ne iznenađuje s obzirom na vašu istoriju izbegavanja da se pojavite pred sudom", rekla je Bariker.

Na pitanje da li razume to što mu je rekla, Asanž je odgovorio: "Ne baš. Siguran sam da će mi advokati objasniti".

Sledeće administrativno saslušanje zakazano je za 11. oktobar, a saslušanje za upravljanje slučajem za 21. oktobar.

Asanž služi 50-nedeljnu zatvorsku kaznu u Britaniji zbog toga što je prekršio odluku o kauciji, a nakon što je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj.

Trenutno Asanžu preti ekstradicija u SAD gde se tereti za posedovanje i širenje poverljivih informacija, a ukoliko sud utvrdi krivicu može biti osuđen na 175 godina zatvora.

Konačna odluka o izručenju SAD očekuje se u februaru sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Podeli: