Sreda, 11.09.2019.

08:18

Troje državljana Australije u zatvoru u Iranu

Dve žene sa dvostrukim britansko-australijskim državljanstvom i jedan Australijanac privedeni su u Iranu, a jedna od žena je osuđena na 10 godina zatvora.

Izvor: Beta/AP

Troje državljana Australije u zatvoru u Iranu
Ilustracija: Depositphotos/lufimorgan

Australijsko ministarstvo spoljnih poslova i trgovine saopštilo je da pruža konzularnu pomoć njihovim porodicama i navelo je da ne može davati dodatne kkomentare zbog obaveza o čuvanju privatnosti.

Ministarstvo je takođe pozvalo Australijance da slede njegove savete za putovanje koje uključuje upozorenje da stranci rizikuju arbitrerno zatvaranje u Iranu.

Britansko-australijaska blogerka i njen dečko Australijanac privedeni su pre 10 nedelja dok su putovali kroz Aziju, preneo je londonski list Tajms.

Profesorka sa dvojnim britansko-australijskim državljanstvom koja je studirala na Kembridžu i držala predavanja na australijskom univerzitetu odvojeno je privedena i osuđena na 10 godina zatvora, preneo je list. Prema listu ona se drži u samici, ali se ne zna za šta je osuđena.

Ona se nalazi u zatvoru gotovo godinu dana, javila je australijska televizija. Australijska vlada, i mediji nisu objavili imena privedenih.

Njih troje se nalaze u zatvoru Evin u Teheranu gde se drži i 41-ogodišnja Britanka iranskog porekla Nazanin Zagari'Retklif, ; od 2016. godine pod optužbom za špijuniranje, naveo je Tajms.

Blogerka se nalazi u istom delu zatvora za ženske političke zatvorenike kao Zagari-Retklif, naveo je list.

Iranske vlasti rekle su blogerki da je drže u okviru plana za olakšanje razmene zatvorenika sa Australijom, naveo je list pozivajući se na anonimne izvore upoznate sa tim slučajevima.

Blogerka i njen dečko su bili u Iranu u okviru puta koji je počeo u Australiji pre tri godine, piše britanski list.

Australija upućuje svoje državljane da "preispitaju svoju potrebu putovanja" ; u Iran, što je drugo najviše upozorenje, posle upozorenja da se uopšte ne putuje u neku zemlju.

Više stranaca, većinom sa dvojnim državljanstvom, nalazi se u zatvorima u Iranu. Ta zatvaranja predsavljaju sredstvo pritiska Teherana u kontekstupogoršanja odnosa sa zapadnim zemljama posle jednostranog američkog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma zaključenog u Beču 2015.godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: