Četvrtak, 29.06.2017.

18:41

157 "za", 55 "protiv" – izabrana Vlada Srbije / VIDEO

Narodna skupština je usvojila program i izabrala Vladu Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, sa 157 glasova "za" i 55 "protiv".

Izvor: B92, Beta

157
TANJUG / TANJA VALIC / bb

Poslanici su se izjašnjavali javnom prozivkom, a bilo je prisutno 212 od 250 poslanika, iako je prethodno utvrđeno da je prisutno 175, uoči početka glasanja.

Nešto posle 20 sati, u prisustvu gostiju i uglavnom poslanika većine, ministri i novoizabrana predsednica Vlade Srbije su položili zakletvu i pristupili pojedinačnom potpisivanju i čestitanju.

Pročitajte još: "Hvala Vučiću što mi je ponudio funkciju"

Premijerka i ministri su pročitali tekst zakletve koji glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Polaganju zakletve prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnih beograda Siniša Mali, predstavnici pravosudnih organa, Vojske Srbije, bezbednosnih službi, verskih zajednica i diplomatskog kora.

Posle polaganja zakletve, hor je izveo himnu Srbije "Bože pravde", a ispred Skupštine Srbije postrojena je počasna grada Vojske Srbije.

Vlada Srbije nadležna je da utvrđuje i vodi politiku, izvršava zakone i druge opšte akte parlamenta, donosi uredbe i druge akte, predlaže parlamentu zakone i druga akta, usmerava i usklađuje rad organa državne uprave i nadzire njihov rad.

Ustavom Srbije utvrđeno je da član vlade ne može da bude poslanik u republičkom parlamentu, skupštini autonomne pokrajine i odbornik u lokalnoj skupštini, niti član izvršnih organa na drugim nivoima vlasti. Protiv izbora Vlade glasali su poslanici vladajuće Jedinstvene Srbije, kao i opozicionih partija Dosta je bilo, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Srpske radiklane stranke, Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dveri, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, poslanici iz poslaničke grupe "Nova Srbija-Pokret za spas Srbije", poslanici SDA Sandžaka i Nove stranke.

Za izbor vlade su bili poslanici koalicije oko Srpske napredne stranke, poslanici Socijlističke partije Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara, Partije za demokratsko delovanje i opozicioni poslanik iz Zelene stranke Goran Čabradi.

Izboru nove vlade prethodila je dvodnevna rasprava u parlamentu u kojoj je Brnabić iznela ekspoze i predstavila kandidate za sastav kabineta.

Brnabić je prilikom predstavljanja ekspozea i članova kabineta pozvala poslanike u Skupštini Srbije da se pridruže njenom timu u izgradnji boljeg života za sve građane i izgradnji buducnosti za sve nas, te poručila da će odluke svog tima braniti s dostojanstvom i dignitetom.

Digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj biće ključni prioriteti nove vlade, rekla je Brnabić koja je naglasila i da je ovo vlada kontinuiteta i da ima dobar osnov koji je postavila prethodna koju je vodio Vučić.

Nova vlada 5. je po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.

U novoj Vladi, koja je praktično rekonstruisani kabinet bivšeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biće 22 imena, od toga 18 ministara sa podeljenim resorima, tri bez portfelja, a predsednici Vlade Srbije će pomoć u radu pružati četiri potpredsednika, prvi među njima Ivica Dačić, koga je Vučić u jednoj od izjava nazvao "premijerom za politiku".

U Ministarstvo koje je vodila Brnabićeva stiže funkcioner SPS Branko Ružić, njegov kolega iz stranke Goran Trivan će voditi sektor zaštite životne sredine, "rokadu" su izvršili Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević, Jadranka Joksimović je zvanično postala ministarka, posle rada "bez portfelja" u prethodnom mandatu, a u kabinet je ušao i Nenad Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: