Petak, 23.05.2008.

13:43

Vučić: Sporazum do ponedeljka

Kako tvrde predstavnici radikala i socijalista, pregovori o formiranju vladajuće većine na nivou Beograda su završeni, a koalicioni sporazum je definisan.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Sada sve zavisi od odluke rukovodstava SPS-a i PUPS-a, koja bi trebalo u nedelju da se izjasne o konačnoj verziji sporazuma. Aleksandar Vučić najavio da će do ponedeljka biti potpisan sporazum sa DSS-om i socijalistima na nivou grada, iako je prethodno rečeno da će to biti učinjeno do petka.

"Očekujem da gradski organi SPS-a, PUPS-a i Jedinstvene Srbije donesu odluku o koaliciji na gradskom nivou. Mislim da će to oni učiniti u toku sutrašnjeg dana", rekao je generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić za B92.

Vučić dodaje da je Srpska radikalna stranka uradila sve što je do njih i da čeka odluku koalicije oko SPS-a. A šef beogradskih socijalista Aleksandar Antić najavljuje da bi sednica predsedništva SPS-a mogla biti održana tek u nedelju.

"Pregovori oko konstituisanja skupštine grada su okončani, koalicioni sporazum je definisan. Taj koalicioni sporazum se nalazi u stranačkim organima, koji treba da daju konačnu saglasnost na tekst sporazuma", kaže on.

"Kad je u pitanju SPS, zbog obaveza u inostranstvu najužeg rukovodstva, sednica Predsedništva, na kojoj očekujemo da ćemo dobiti saglasnost na ovaj tekst sporazuma, je odložena za nedelju. Znači, očekujem da ćemo u nedelju moći da saopšimo da su stvoreni svi uslovi za novu gradsku vlast u Beogradu", kaže on.

Ipak, predsednik Izvršnog odbora socijalista Branko Ružić izjavio je da će Predsedništvo SPS-a biti sazvano tek kada se članovi koalicije SPS-PUPS-JS usaglase oko nastavka evropskih integracija, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Nakon što potpišu koalicioni sporazum, ove stranke najavljuju da će uputiti zahtev vršiocu dužnosti gradonačelnika Beograda Zoranu Alimpiću da zakaže konstitutivnu sednicu Skupštine grada.

Koalicije u drugim gradovima

Dok se u Beogradu očekuje finalizacija koalicionog sporazuma radikala, narodnjaka i socijalista, u Leskovcu, Požarevcu i Kraljevu je zajednička vlast te tri stranke i koalicije praktično gotova stvar.

Koordinator Demokratske stranke Srbije za Jablanički okrug Aleksandar Pejčić potvrdio je danas Tanjugu da je koalicija te stranke sa Novom Srbijom postigla dogovor o postizbornoj saradnji sa Srpskom radikalnom strankom i koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije u Leskovcu.

Pejčić je najavio da će koalicioni sporazum biti potpisan najverovatnije sutra ili u ponedeljak i da će gradonačelnik Leskovca biti iz SRS.

On je podsetio da je sporazum o postizbornoj koaliciji istih političkih partnera juče potpisan za opštinu Vlasotince i dodao da se pregovori o saradnji koalicije DSS-NS sa SRS-om vode u opštinama Bojnik, Lebane I Crna Trava.

Predsednici opštinskih odbora Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije u Požarevcu saopštili su danas da su te političke grupacije postigle načelan dogovor o formiranju odborničke većine u Skupštini oštine Požarevac.

U saopštenju koje su potpisali Miomir Ilić (SPS) Saša Vasljarević (SRS) i Aleksandar Avramović (DSS) navedeno je da će postignuti dogovor biti defnisan koalicionim sporazumom.

Ilić je novinarima rekao da se očekuje da će na postignuti dogovor dobiti saglasnost centrale u Beogradu ali da, ukoliko rukovodstvo proceni da su u interesu druge varijante za formiranje većine, socijalsti će razgovarati i sa drugim političkim strankama o formiranju vlasti u tom gradu.

Gradonačelnik Kraljeva Miloš Babić potvrdio je Tanjugu da je danas u Kraljevu potpisan koalicioni sporazum o formiranju skupštinske većine izmedju Srpske radikalne stranke, DSS-NS i kaolicije okupljene oko socijalista.

Babić je rekao da su koalicionim sporazumom utvrdjeni politički principi vodjenja vlasti u tom gradu, a da će o personalnim pitanjima razgovarati "u hodu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: