Subota, 05.04.2008.

12:08

Srpsko IT tržište vredi 460 mil. €

Vrednost informaciono-tehnološkog (IT) tržišta u Srbiji porasla je u 2007. godini za 37 odsto i dostigla 460 miliona evra.

Izvor: Beta

Default images

U ukupnoj vrednosti tržišta još dominira IT oprema, sa udelom od 69 odsto, usluge u toj oblasti čine nešto više od 20 odsto, dok je udeo softvera 11 procenata, navodi se u publikaciji analitičarske kuće Mineko.

Prema podacima publikacije, ulaganje u razvoj informacionih tehnologija u Srbiji u 2007. dostiglo je 62 evra po stanovniku godišnje, što je u pet puta manje nego u Sloveniji odnosno oko 3,5 puta manja nego u Mađarskoj i Grčkoj.

Ulaganje u informacione tehnologije u Srbiji raste brže nego u zemljama regiona naročito u poslednje dve godine pošto su investicije po stanovniku u 2006. povećane za 44 odsto, a u 2007. rast je ubrzan na 62 odsto.

Planirano je da ulaganja u IT oblasti u Srbiji ove godine dostignu pola milijarde evra, ali bi nastastabilna politička situacija i usporavanje ekonomskog rasta mogli da umanje planirana ulaganja.

Srbija ima jače IT tržište od zemalja u susedstvu, navodi Mineko, tako da srpska industrija informacionih tehnologija ima dobre poslovne izglede u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

Tokom prošle godine na srpskom tržištu je prodato više od 368 hiljada računara, a kompjuteri sklopljeni u Srbiji, kojih je isporučeno oko 257 hiljada komada, činili su skoro 70 odsto ukupnih isporuka.

Prodaje prenosivih računara u prošloj godini premašila su 77 hiljada komada, što je dvostruko više nego u 2006. godini, ističe se i dodaje da su prenosivi računari imali više od 21 odsto udela u prodaji. Navodi se i da je prodato 33 hiljada brendiranih neprenosivih kompjutera, što je 9.2 odsto ukupnih isporuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: