OPEK se inati, nafta nastavlja pad

Terminske cene nafte su danas ponovo "skliznule" ka šestogodišnjem minimumu, nakon što su vodeći proizvođači poručili da zadržavaju isti nivo proizvodnje.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

08:43

Default images

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u februaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 58 centi na 45,31 dolar, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za februarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 54 centa na 46,05 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) će barem do narednog zasedanja u junu ostati pri aktuelnim nivoima proizvodnje", izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang.

Članica OPEK-a, Ujedinjeni Arapski Emirati, naglasili su juče rešenost tog kartela da ne smanjuje proizvodnju uprkos padu tražnje, pozivajući SAD da smanje proizvodnju nafte iz uljnih škriljaca.

"Ne možemo nastaviti sa štićenjem izvesnih cena. Suočeni smo sa prekomernim zalihama zbog proizvodnje nafte iz škriljaca i to mora biti ispravljeno", poručio je ministar energetike iz Emirata, Suhail al-Mazruej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: