Svet 11

30.04.2024.

12:09

Zauzeli važnu tačku: Sada kreće prava borba

Ukrajinske snage su pre dva dana preuzele kontrolu nad ostrvom Nestrič u Hersonskoj oblasti, kako je saopštio komandant ukrajinskih snaga general Oleksandr Sirski, a prenose ukrajinski mediji.

Izvor: Jutarnji.hr

Zauzeli važnu tačku: Sada kreće prava borba
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV 45342

Podeli:

To je ostrvo koje se nalazi u delti Dnjepra (na samom ulazu reke u more) u Hersonskoj oblasti.

Portparol Južnog okruga Oružanih snaga Ukrajine Dmitro Pletenčuk rekao je da je to "taktički važno ostrvo" koje će ruskim snagama otežati pristup ukrajinskim pozicijama.

 

Sve najnovije vesti o Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Ovo ostrvo je do sada važilo za neku vrstu ničije zemlje, a Rusi su ga i do sada slična ostrva koristili da bi se približili pozicijama ukrajinskih vojnika, rekao je Pletenčuk.

Druga vrednost ovog ostrva je to što sada omogućava Ukrajincima da s njega izvode niz malih tajnih operacija, a potencijalno i da izvrše velike sabotaže iza ruskih linija.

Podsetimo, zapadna obala Dnjepra oslobođena je u jesen 2022. godine tokom velike ofanzivne operacije ukrajinskih snaga koje su u iscrpljujućoj borbi potisnule ruske snage na istočnu obalu.

Smatra se da je tadašnji komandant ruskih snaga u Ukrajini Sergej Surovikin taktički dobro obavio povlačenje bez većih gubitaka koji su tada pretili Rusima, a zatim uspostavio položaje ruskih snaga duž okupiranog juga Ukrajine.
 

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: