Kina: Stranci eksploatišu radnike

Neke strane kompnaije u Kini eksploatišu svoje radnike prinuđavajući ih da rade prekovremeo ili im ne plaćaju dovoljno, kaže ministar rada Jin Veimin.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

16:17

Default images

U Kini se uskovitlao problem radnih uslova u fabrikama koje proizvodi Ejplove ajfone i ajpejde.

Ministar Jin je rekao da strane kompanije generalno poštuju zakone kada su u pitanju radnici, ali da problemi postoje.

"Kompanije stranih investitora su dale veliki doprinos ekonomskom razvoju Kine i odigrale pozitivnu ulogu", rekao je on. "Naravno, mi smo takođe primetili da postoje problemi u nekim kompanijama, na primer prekovremeni rad, male plate za neke radnike i nedostatak brige za ljude", rekao je Jin, ne navodeći imena kompanija.

On je kazao da će odgovarajući vladini uredi i sindikati povećati kontrolu i nadgledanje kada su u pitanju ti problemi. Firme u kojima se utvrdi da je prekršen zakon biće "detaljno ispitane i prema njima će se postupiti na odgovarajući način".

Kompanija Epl je izbila na loš glas u štampi posle vesti o smrtnim slučajevima i samoubistvima radnika u firmama koje u Kini rade za tog američkog giganta komunikacionih tehnologija.

Troje radnika Fokskona poginulo je u eksploziji prošle godine dok su polirali ajpejde, a grupe za zaštitu prava radnika navode da se 18 radnika u Foxconovim fabrikama u Kini ubilo ili pokušalo da ubije u 2010.

Prema izveštajima medija većina od 1,2 miliona zaposlenih u Fokskonu u Kini su angažovani na sklapanju Eplovih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: