Penzije "brani" dva mil. Britanaca

Blizu dva miliona britanskih radnika u javnom sektoru, prema podacima sindikata, učestvovalo je u najvećem štrajku službenika za poslednjih nekoliko decenija.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 30.11.2011.

20:57

Default images

Ovo je najveći štrajk od "Zime nezadovoljstva" iz 1979. koji je nagovestio dolazak Margaret Tačer na mesto premijera.

Štrajk podržava pet najvećih sindikata radnika u prosveti - zatvoreno je više od 60 odsto škola, a blizu 15 odsto je otkazalo veći deo nastave, učestvuje 42 odsto radnika u zdravstvu, pa "hitna pomoć" radi sa povećanim naporima.

Učesnici štrajka izražavaju nezadovoljstvo predloženom vladinom penzionom reformom, koja u velikom stepenu utiče na interese radnika u državnom sektoru. Štrajk je usledio dan pošto je vlada objavila da će rast plata u javnom sektoru do 2014. biti ograničen na jedan odsto, iako je inflacija sada oko pet odsto. To je deo mera štednje za smanjenje javnog duga koji iznosi 967 milijardi funti.

"Vlada želi da radimo duže, plaćamo više, a na kraju dobijemo manje. Da li je to fer?", postavlja pitanje medicinska sestra iz Ženske bolnice u Birmingemu Eleonora Smit, predsednica sindikata UNISON u kom je oko milion radnika zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju i policijsko-pravosudnim organima.

Međutim, londonski aerodromi i kontrolni granični punktovi rade besprekorno.

Činjenica da štrajkači nisu paralisali saobraćaj poslužila je i britanskom premijeru Dejvidu Kameronu da u parlamentu kaže da se cela zamisao pretvorila u fijasko, na razočaranje onih koji podržavaju ovakve neodgovorne projekte, kao što je masovni štrajk koji nanosi veliku štetu zemlji. Kameron je branio odluke vlade, naglasivši da "dokle god ljudi žive duže, jedino je pravedno i ispravno da doprinose više".

"Ne želim nikakve štrajkove, ne želim zatvorene škole, niti probleme na našim granicama, ali ova vlada mora da donese odgovorne odluke", rekao je on.

Ministar finansija Džordž Ozborn rekao je juče da će starosna granica za odlazak u državnu penziju biti povećana na 67 godina 2026. što je ranije nego što je planirano.

Ozborn insistira na reformi penzionog sistema jer poreski obveznici godišnje uplate oko 32 milijarde funti u državnu kasu, a u nedavnom izveštaju vlade upozoreno je da bi jaz između doprinosa i isplata mogao do 2015. da skoči na devet milijardi funti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: