Svet

Petak, 28.07.2017.

17:56

Po čemu se razlikuju Goša i Fijat

Premijerka Ana Brnabić rekla je povodom štrajka u Goši da je to privatna firma koja je zato drugačija od Fijata, ali da država radi sve da razreši taj sukob.

Izvor: Beta

Po čemu se razlikuju Goša i Fijat
(Foto: Thinkstock.com)

"U 'Goši' radimo sve da se spor reši, ali to je privatna firma i u tom smislu treba da budemo obazrivi koliko država može da pomogne", rekla je Brnabić novinarima nakon obilaska radova na rekonstrukciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Ona je kazala da "Vlada Srbije radi sve što je u njenoj moći da proba da razreši taj sukob i to na institucionalan način, preko Agencije za mirno rešavanje radnih sporova".

Brnabić je istakla da je "Goša" drugačija od "Fijata" jer je u pitanju privatna firma.

"'Goša' je privatna firma i dosta drugačija od 'Fijata' u kojem je država delom vlasnik i u tom smislu je trebalo da se umešamo i morali smo", kazala je Brnabić i dodala da od "Fijata" direktno ili indirektno zavisi "oko 10.000 radnih mesta, veliki deo bruto domaćeg proizvoda i veliki broj malih i srednjih preduzeća u Srbiji".

Komentarišući da li "Goša" podleže sankcijama jer nije isplatila doprinose radnicima i porez državi Brnabić je kazala da "radnicima duguje privatni vlasnik i da to ne može biti pokriveno iz budžeta Srbije".

"Tu postoji problem između radnika i privatnog vlasnika, a ono što je dugovano državi su potraživanja koja smo mi stavili na drugo mesto u odnosu na dugovanja vlasnika i tako se trudimo da rešimo problem i sa privatnim vlasnikom jer su u pitanju radnici Srbije", rekla je premijerka.

Ona je dodala da je "vlasnik 'Goše' rešio sve obaveze prema državi onog trenutka kada je kupio firmu u procesu privatizaciji".

Radnici Goše su već gotovo četiri meseca u štrajku.

Proizvodnja je obustavljena zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: