Loše prognoze, a BDP-a opet izdao

Bruto domaći proizvod (BDP) Velike Britanije je u drugom kvartalu ove godine porastao za 0,3 odsto

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.07.2017.

15:44

Loše prognoze, a BDP-a opet izdao
Foto: Thinkstock

To je malo povećanje u odnosu na prvo tromesečje kada je rast bio svega 0,2 odsto, saopštila je kancelarija za državnu statistiku.

Prognoze ekonomista nisu povoljne za Veliku Britaniju koja u neizvesnosti zbog pregovora o izlasku iz Evropske unije i pokušaja da dogovori nove trgovinske odnose.

Današnje brojke pokazuju da je britanska ekonomija koja je prošle godine dobro podnosila neizvesnost Bregzita, ušla u novu, slabiju fazu.

Međunarodni monetarni fond ranije je smanjio prognozu rasta britanskog BDP-a sa 2,0 na 1,7 odsto. Agencije za procenu kreditnog rejtinga takođe su danas upozorile na loše izglede za britansku ekonomiju.

Rast u drugom kvartalu je posledica porasta sektora usluga za 0,5 odsto, dok je rast tog sektora u prvom tromesečju bio skromnih 0,1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: