Hrvati šokirani: Velika prevara, otrova 135x više

U praziluku s porodičnog poljoprivrednog imanja u blizini Zagreba pronađena je količina pesticida čak 135 puta veća od dopuštene.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2016.

11:06

Hrvati šokirani: Velika prevara, otrova 135x više
Foto: Thinkstock

Tada su potrošači postali svesni kako, nažalost, ne mogu da veruju ni hrvatskom proizvođaču koji svoju robu deklariše kao domaću.

Uporedo sa kontrolama mesa, poljoprivredna inspekcija u Hrvatskoj je, u poslednjih petnaestak dana, počela da "češlja" i štandove s voćem i povrćem na pijacama, a da bi se tu moglo štošta sumnjivo pronaći tvrdi Nenad Kuftić, predsednik Saveza udruženja ekoloških proizvođača.

Kako piše "Slobodna Dalmacija", upravo je on na nedavnom sastanku sa ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem upozorio na problem sumnjive prodaje na pijacama, što je verovatno, tvrdi Kuftić, i podstaklo inspektore na akciju.

“Građani zaista ne znaju šta kupuju. Kad dođu na pijacu i vide natpis porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, puni su poverenja jer misle kako kupuju domaće, a zapravo im se podvaljuje voće i povrće sa veletržnica, neretko i iz uvoza. S punom odgovornošću tvrdim da poljoprivredna gazdinstva čak 95 odsto proizvoda, ustvari, preprodaju ili švercaju, kako se obično kaže", tvrdi on.

“Kako drugačije objasniti činjenicu da jedan proizvođač, koji nema ni stabla na svojoj zemlji, svake godine uredno prodaje mandarine i limun... Našoj inspekciji nije neobično ni to što se banane prodaju na štandovima bez fiskalne kase jer porodična poljoprivredna gazdibnstva nisu dužna da je imaju. Ne treba biti neki detektiv kako bi se utvrdilo da se pojedini trgovci registruju kao porodično poljoprivredno gazdinstvo samo radi benefita poput već spomenute fiskalizacije. To je siva zona koja će, pretpostavljam, sada početi da se razotkriva”, kaže Kuftić.

Kako tvrdi Željko Iličić, Kuftićev kolega iz Saveza udruženja ekoproizvođača, čak i oni koji imaju zemlju i bave se uzgojem voća i povrća, na pijacu donose proizvode od kojih veliki deo sasvim sigurno ne bi prošao analizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: