Najmlađa milijarderka se vraća, sad sa zika testom

Elizabet Holms, direktorka biotehnološke kompanije Teranos, lansirala je nove proizvode kompanije koju još drma skandal zbog prevare.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 03.08.2016.

09:34

Najmlađa milijarderka se vraća, sad sa zika testom
(Foto: Getty images)

Nekada zvezda Silicijumske doline, koja je postala i najmlađa milijarderka na svetu, veruje da njena kompanija može rešiti sve probleme sa sigurnošću pacijenata.

Direktorka je ove nedelje predstavila nove proizvode kompanije, iako je stručna javnost očekivala njeno izjašnjavanje o optužbama da je ugrozila zdravlje ljudi.

Donedavno slavljena kao nova zvezda, Elizabet je govorila na skupu Američkog udruženja kliničkih hemičara koji je okupio 2.650 naučnika. Iznela je planove o novim proizvodima, među kojima je nova mini laboratorija. Jedan od testova koje planira da sprovodi je i test na zika virus koji se može napraviti, pogađate - s jednom kapi krvi iz prsta.

Mediji prenose da su rezultati testa na zika virus poslati američkoj Upravi za hranu i lekove, a Elizabet veruje da je njena metodologija jednako efikasna kao i postojeće metode.

Podsetimo, upravo je način ispitivanja Teranosa i najveći problem.

Kompanija jeste postala poznata po svojim brzim testovima iz samo jedne kapljice krvi, ali je ubrzo nastao skandal kada je kompanija morala da prizna prevaru.

Podsetimo, Teranos, koji je trebalo da unese revoluciju u industriju krvnih analiza, objavio je da poništava sve nalaze napravljene na njihovom uređaju Edison u 2014. i 2015. godini.

Regulatori su potom zabranili osnivaču kompanije Teranos - Elizabet Holms rad u laboratoriji na dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: