Srbija

Sreda, 11.03.2015.

14:16

Kirbi: Paradajz ukusan ali fali još

Ambasador SAD Majkl Kirbi izjavio je da i Kragujevac i Srbija imaju mnogo potencijala da poljoprivredne proizvode plasiraju na strana tržišta.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

Ipak, kako je rekao, veliki problem predstavlja nedostatak organizovane proizvodnje velikih količina voća i povrća.

"Više od dve godine sam u Srbiji, i zaista uživam u vašem voću i povrću. Mislim da je paradajz izuzetno kvalitetan i ukusan, međutim, ono što vam nedostaje jeste organizovana proizvodnja velikih količina voća i povrća", rekao je Kirbi novinarima u Kragujevcu, posle razgovora sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem.

Američki ambasador je sa Nikolićem razgovarao i o planovima otpuštanja u gradskoj upravi, ekonomskoj budućnosti grada, privlačenju turista i stranih investitora, kao i o automobilskoj industriji i oružju, jer, kako je naveo, SAD kupuju i automobile i oružje od fabrika u Kragujevcu.

"Kragujevac ima puno nezaposlenih, a stanje gradskog budžeta nije nimalo sjajno. Veoma sam zadovoljan što gradonačelnik duboko razmišlja o ovim temama i pokušava da pronađe načine kako da dođe do novih radnih mesta u gradu i kako da reši finansijsku situaciju, tako da bude održiva", rekao je Kirbi.

On je ocenio da su prednosti Kragujevca u privlačenju stranih investitora to što ima obrazovane kadrove, pre svega, inženjere koji imaju puno radnog iskustva.

Nikolić je novinarima rekao da je Kirbija zanimalo sve što Kragujevac i Šumadija mogu da ponude.

"Razgovarali smo o mogućnostima ulaganja u poljoprivredu i industriju. Interesuje ih kako radi Fijat, budući da je njihov kooperant američka kompanija 'Džonson kontrols' i verujem da će iskustvo koje ta kompanija ima u Kragujevcu biti naša najbolja preporuka", rekao je Nikolić.

Američki ambasador je u toku dana posetio i dečje odeljenje Gradske biblioteke, čiji je rad finansijski pomogla kompanija "Džonson kontrols", kao i kragujevački Univerzitet, gde je studentima Pravnog fakulteta govorio o vladavini prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

17 h

Podeli: