Vučić: Fijat i sir putuju u Rusiju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zamolio je u Beogradu predsednika Rusije Vladimira Putina da dozvoli bescarinski izvoz "fijata 500 L" u Rusiju.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 16.10.2014.

14:03

Default images

Vučić je u obraćanju javnosti, u prisustvu Vladimira Putina, kazao da Srbija u svojoj fabrici u Kragujevcu proizvodi model "fijat 500 L" i zamolio ga da Rusija prihvati uvoz tog modela bez carine.

Putin je izjavio je da se trgovinsko-ekonomski odnosi Srbije i Rusije uspešno razvijaju, te da će na današnjim sastancima biti mnogo tema za razgovor, uključujući i kvote za izvoz automobila fijat u Rusiju.

"Imamo o čemu da razgovaramo. To uključuje i automobilsku industriju. Imajući u vidu naše odnose, mogli bismo da se dogovorimo o nekim kvotama za izvoz automobila u Rusiju", rekao je Putin na početku razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je na to odgovorio - hvala.

Nakon razgovora s Putinom, Vučić je kazao da je dobra vest za Srbiju to što je ruski predsednik uslišio njegovu molbu u vezi sa izvozom "fijata" i kazao da misli da "ćemo dogovoriti određenu izvoznu kvotu".

Vučić je rekao da je to veoma važno za očuvanje radnih mesta u Šumadiji.

Takođe je naveo da je dogovoreni veći izvoz sira u Rusiju. Srbija već duže pokušava da sa Rusijom dogovori da automobil "fijat 500 L" bude uvršten na listu proizvoda za koje važe odredbe o slobodnoj trgovini dve zemlje, međutim , to joj do sada nije pošlo za rukom.

To je, između ostalog, bio zahtev srpske strane prilikom letošnje posete naše delegacije Moskvi, kada je Putin navodno obećao povoljne uslove za kontingent od 10.000 vozila tog modela.

Međutim, sve je ostalo na Putinovom obećanju.

Ukoliko ovoga puta do dogovora o bescarinskom izvozu "fijata 500 L" u Rusiju dođe, to će biti značajan podsticaj za kragujevačku fabriku Fijat automobili Srbija, koja je poslednjih meseci smanjila proizvodnju zbog pada tražnje u zapadnoj Evropi.

To bi opet bila velika prednost za srpski izvoz, jer je FAS ubedljivo najvažniji izvoznik u Srbiji.

Sve to će, kako je istakao, omogućiti da se poveća obim spoljnotrgovinske razmene, koja je već za prvih osam meseci ove godine porasla za skoro 30 odsto.

Vučić je kazao i da je dobra vest za građane Srbije da je dogovoreno da sve naše odnose u okviru energetskih pitanja u potpunosti i dodao da će to biti učinjeno na partnerski način.

Kako je naveo Vučić, tema razgovora bilo je i rešavanje otvorenih pitanja u petrohemijskom kompleksu, odnosno o Petrohemiji, Azotari Pančevo i Metalsko-sirćetnom kombinatu.

Premijer Srbije je naveo da je Putin pokazao veliko razumevanje za radnike u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

197 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: