Srbija

Sreda, 23.07.2014.

19:41

Tender za ispumpavanje kopova

EPS objavio poziv za podnošenje ponuda za ispumpavanje vode i mulja iz potopljenog kopa "Tamnava - zapadno polje" u okviru Rudarskog basena (RB) "Kolubara".

Izvor: Beta

Default images

Kako se navodi u pozivu objavljenom na sajtu EPS-a (www.eps.rs), najpovoljnija ponuda biće izabrana u pregovaračkom postupku zbog hitnosti ispumpavanja vode iz kopa, čijim plavljenjem je ugrožen rad elektroenergetskog sistema Srbije.

Rok za dostavljanje ponuđa je 7. avgust do 12.00, a ponude će biti otvorene u 12.15. Rok za donošenje odluke je pet dana.

Procenjena ukupna količina zamuljane vode i mulja na površinskom kopu "Tamnava - zapadno polje" koju je potrebno ispumpati je 187 miliona kubnih metara, a količina mulja orijentacioni je procenjena na 2,5 miliona kubnih metara, navodi se u pratećoj dokumentaciji uz javnu nabavku.

Ponuđač bi trebalo da obezbedi ispumpavanje pumpama kapaciteta od pet do 10 kubnih metara u sekundi, optimala brzina ispumpavanja je od 20 do 30 kubnih metara u sekundi, a prema studiji, moguće je ispumpavanje do maksimalno 50 kubnih metara u sekundi.

Kopovi RB "Kolubara", od čijeg se uglja proizvodi polovina struje u Srbiji, poplavljeni su polovinom maja, nakon jakih kiša. Dva najveća ugljenokopa, "Veliki Crljeni" i "Tamnava - zapadno polje", pretvoreni su u blatnjava jezera.

Ispumpavanje vode iz kopa "Veliki Crljeni" je u toku i trenutno je dnevna proizvodnja uglja oko 65.000 tona, odnosno 75 odsto kapaciteta.

Voda u kopu "Tamnava - zapadno polje" duboka je 65 metara, a devet bagera je zarobljeno u vodi i mulju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

9 h

Podeli: